Auto van Duitse Miele ontdekt

BONN, 10 JAN. In Noorwegen is een van de 125 auto's gevonden die het Duitse Miele, beter bekend als witgoed-fabrikant, voor de Eerste Wereldoorlog heeft gebouwd. Een woordvoerder van Miele maakte dat gisteren bekend. De eigenaren van het familiebedrijf gelastten in 1991 een internationale zoekactie naar overblijfselen van de vroegere autodivisie. Een Duitse toerist ving vorig jaar in Noorwegen toevallig op dat ergens in een garage een Miele was te bewonderen. De eigenaar zei dat hij slecht twee ritjes ermee had gereden. Voor een niet nader genoemd bedrag was de Noor bereid de auto af te staan, die sinds maandag op het hoofdkantoor van Miele te bewonderen is. Carl Miele en Reinhard Zinkann, oprichters van Miele dat centrifuges en karnmachines maakte, besloten in 1911 zich op de autoproduktie te werpen. Tussen april 1912 en februari 1914 rolden er 125 wagens uit de fabriek die in Duitsland maar ook in Oostenrijk, Frankrijk, Rusland en zelfs Uruguay en Brazilië aan de man werden gebracht. De ondernemers besloten de produktie te stoppen, omdat de hoge kosten het voortbestaan van het bedrijf bedreigden. (AFP)