Actie tegen cd-piraterij Italië

BRUSSEL, 10 JAN. De internationale muziekindustrie gaat de omvangrijke piraterij in Italië te lijf. De branche-organisaties en de belangrijkste producenten, waaronder Philips-dochter Polygram, steken een miljoen dollar in een campagne voor het opsporen en beëindigen van illegale produktie in het land. Dit heeft de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) gisteren bekendgemaakt.

Volgens de IFPI heeft het probleem de afgelopen vier jaar dramatische vormen aangenomen. Op het ogenblik is één op de drie in Italië verkochte geluidsdragers illegaal. Dat kost de muziekindustrie 150 miljoen dollar (240 miljoen gulden) per jaar. Italië is de op vier na grootste zwarte markt ter wereld en neemt bijna de helft van de illegale verkoop in de Europese Unie voor zijn rekening.

In de periode 1991-1994 verminderde de verkoop van legale compact discs, cassettes en platen in Italië met 20 procent tot 535 miljoen dollar per jaar, terwijl er in de rest van de Europese Unie een groei was van 9 procent. Van de in Italië verkochte cassettes bestaat de helft uit illegale kopieën. Bij de cd's is het 20 procent.

De campagne tegen de muziekcriminelen gaat eind deze maand van start en is gemodelleerd naar een soortgelijke campagne in Spanje in de jaren tachtig. Op het ogenblik is het probleem in Spanje vrijwel uitgeroeid, aldus de IFPI. (ANP)