'Wolven' bezetten weer ziekenhuis; Duizend gijzelaars in macht Tsjetsjenen

MOSKOU, 9 JAN. Vijftig tot zestig Tsjetsjeense separatisten hebben vannacht in Kizljar, in de autonome republiek Dagestan die aan Tsjetsjenië grenst, een ziekenhuis bestormd en bezet en meer dan duizend mensen in gijzeling genomen. Ze dreigen gijzelaars dood te schieten als de Russen hun troepen niet uit Tsjetsjenië terugtrekken.

Volgens het persbureau Itar-Tass zijn er in Kizljar straatgevechten uitgebroken tussen Russische troepen en enkele honderden Tsjetsjeense commando's die de overval ondersteunen. Bij de bezetting van het ziekenhuis vielen zestien doden, onder wie twee politiemannen. Voordat ze het ziekenhuis aanvielen voerden de Tsjetsjenen een aanval uit op een militair vliegveld bij Kizljar, alvorens door de Russische verdedigers te worden teruggedreven. President Jeltsin van Rusland zei vanochtend “buitengewoon bezorgd” te zijn over de gijzelingsactie. Hij hield crisisberaad met premier Tsjernomyrdin en kondigde “resolute actie” aan. Hij deed een felle uitval naar de Tsjetsjeense separatisten, die hij ervan beschuldigde “de taal van sabotage en bloedige ultimatums de voorkeur te geven boven die van de vreedzame regeling”. De Russische regering kwam vanochtend ook in spoedzitting bijeen en heeft speciale troepen naar Kizljar gestuurd. De stad en het ziekenhuis zelf zijn inmiddels omsingeld door Russische militaire eenheden. KGB-chef generaal Michail Barsoekov is naar Kizljar gestuurd om de operaties tegen de commando's te leiden. In Moskou zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Jeltsin viel eveneens uit naar zijn eigen ministeries van binnenlandse zaken en defensie, zijn regering, zijn Veiligheidsraad en de speciale grenstroepen die Dagestan niet hebben afgrendeld. Zij hebben volgens hem geen lering getrokken uit de vorige Tsjetsjeense gijzelingsactie, in Boedjonnovsk, in juni vorig jaar. “Nu krijgen we er weer van langs”, aldus Jeltsin. “Hoe kunnen we jullie, generaals, begrijpen? Spelen jullie spelletjes? Wat hebben jullie gedaan in plaats van barrières op te werpen, jullie eenheden te versterken en de rebellen te stoppen? De grenstroepen hebben geslapen. De rebellen vonden duizenden militairen op hun weg maar ze kwamen erdoor.” De Tsjetsjenen bestormden het ziekenhuis in de vroege ochtenduren met veel geweld. Ze dwongen inwoners van omliggende flats zich als gijzelaars bij het ziekenhuispersoneel en de patiënten aan te sluiten. Ze controleren behalve het ziekenhuis ook een flat en een brug over de rivier de Terek. De groep commando's die de actie in Kizljar uitvoert staat bekend als de 'Eenzame Wolf'. Leider van de groep is volgens Itar-Tass Salman Radoejev, de 28-jarige schoonzoon van de Tsjetsjeense president Doedajev. “Er zijn wolven naar u toe gekomen”, zo zou Radoejev Russische officieren per radio hebben meegedeeld. “Trek uw troepen uit Tsjetsjenië terug, of er worden burgers doodgeschoten.” De aanval op Kizljar, een stad met 41.000 inwoners even ten oosten van de grens tussen Tsjetsjenië en Dagestan, een autonome republiek die deel uitmaakt van Rusland, lijkt sterk op die van juni vorig jaar op de Zuidrussische stad Boedjonnovsk, waar Tsjetsjeense commando's een ziekenhuis met 1.500 mensen bezetten en na enkele dagen - en een mislukte bestorming door Russische troepen - een vrije aftocht naar Tsjetsjenië afdwongen. De actie kostte meer dan honderdvijftig mensen het leven. Itar-Tass citeerde vandaag een Dagestaanse politiecommandant die zei dat de Tsjetsjenen proberen “de tragedie van Boedjonnovsk te herhalen”. (Reuter, AP, AFP)