Turkse industrieel bij aanslag in Instanbul gedood

ANKARA, 9 JAN. Een vooraanstaande Turkse industrieel, Ozdemir Sabanci, is vandaag samen met een directeur van zijn bedrijf en een secretaresse vermoord bij een aanslag in zijn hoofdkwartier in Istanbul die is opgeëist door een ultra-linkse splintergroep, het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKC). Ozdemir Sabanci leidde de auto-divisie van Sabanci-holding, de op een na grootste industriële groep in Turkije. Hij was de broer van Sakip Sabanci, de grote man van de Sabanci's.

Het DHKC, een overblijfsel uit de jaren tachtig dat voor een reeks aanslagen in Istanbul verantwoordelijk is, zat ook achter de opstanden die vorige week in verscheidene gevangenissen in Turkije uitbraken maar die juist vanochtend eindigden. Alle 28 gijzelaars die daarbij door gedetineerden waren gemaakt, zijn vrijgelaten, aldus de Turkse onderminister van justitie, Yusuf Kenan Dogan. Volgens hem waren de veiligheidsdiensten daarbij niet tussenbeide gekomen. Wel zijn twee leidende functionarissen van de Umraniye-gevangenis in Istanbul, waar de onrust vorige week begon, ontslagen. Dat was een van de eisen van de actievoerende gevangenen. De gijzelingen waren bedoeld als protest tegen de manier waarop de veiligheidsdiensten vorige week ingrepen bij een muiterij in de Umraniye-gevangenis, waarbij drie gedetineerden werden gedood. Deze gevangenis, die in juli open ging, was in december eveneens het toneel van acties van gevangenen, die protesteerden tegen de slechte omstandigheden. De gevangenisopstanden leidden tevens tot gewelddadige betogingen door DHKC-sympathisanten in Istanbul. Aanslagen met brandbommen op Turkse instanties in Nederland, Duitsland en Zwitserland worden eveneens ermee in verband gebracht. (Reuter, AFP, AP)