Toneelbezoek stijgt

AMSTERDAM, 9 JAN. Het toneel heeft meer bezoekers gekregen. In het seizoen 1994/95 registreerden de gesubsidieerde toneelgezelschappen 859.000 bezoekers; een stijging van 2,5 procent ten opzichte van het seizoen daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Toneelgezelschappen (VNT), waarbij de meeste gesubsidieerde gezelschappen zijn aangesloten

Het publiek voor de kleine gezelschappen steeg met 29 procent fors. Ook kwamen meer bezoekers op het jeugd- en kindertheater af, een stijging van 4,5 procent.

De publiekstoename bij de kleine gezelschappen kwam onder meer door de productie van Tsjechovs 'De Kersentuin' in het Amsterdamse Bos, die in 1994 veel publiek trok. De stijging bij het kinder- en jeugdtheater was te danken aan de voorstelling 'Mirad, een jongen uit Bosnië', die door vijf gezelschappen werd gespeeld.

De grote gezelschappen zagen het aantal bezoekers echter met ruim 10 procentdalen. De oorzaak ligt volgens de VNT in het kleinere aantal voorstellingen dat dit seizoen gespeeld is. Vanaf 1993 is er ongeveer 15 procent minder subsidie verstrekt, waardoor het niet mogelijk was meer voorstellingen te spelen.