Toch akkoord over Indiase energiecentrale

NEW DELHI, 9 JAN. De Indiase deelstaat Maharashtra en het Amerikaanse bedrijf Enron hebben alsnog overeenstemming bereikt over de bouw van een energiecentrale ter waarde van meer dan 2 miljard dollar. Het gaat om de grootste buitenlandse investering in India. Enron had aanvankelijk aangekondigd een arbitrage-zaak aan te spannen, nadat de deelstaatregering een akkoord ondanks eerdere beloften niet wilde bekrachtigen. Deelstaat-premier Joshi sprak van een historisch akkoord. De regering van premier Joshi, een coalitie van twee nationalistische hindoe-partijen, kwam aan de macht na een verkiezingscampagne tegen de centrale en te hoge stroomtarieven. Volgens de premier zal de centrale nu 2,1 miljard dollar in plaats van 2,8 miljard dollar gaan kosten. Bovendien is een lagere stroomprijs afgesproken. Enron heeft volgens de premier ook de bouw van scholen en ziekenhuizen toegezegd. Buitenlandse investeerders beschouwden de affaire rond Enron als een testcase voor de Indiase economische hervormingspolitiek.