Team van geologen gaat onderzoek doen in Noord-Korea

SEOUL, 9 JAN. Een internationaal onderzoeksteam van geologen vertrekt volgende week woensdag naar Noord-Korea om onderzoek te doen ter voorbereiding van de bouw van twee nucleaire reactoren in dat land. Dat heeft een woordvoerder van het Zuidkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen bekendgemaakt.

Het team, dat uit twintig geologen bestaat, wordt gestuurd door KEDO, de Koreaanse Energie Ontwikkelingsorganisatie. Dit internationale consortium, waarin onder andere Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan deelhebben, is belast met de afhandeling van de technische en financiële kant van het nucleaire akkoord dat Washington en Pyongyang in oktober 1994 in Genève sloten. Noord-Korea beloofde toen om zijn verouderde grafietcentrales te sluiten in ruil voor de levering van lichtwatercentrales.

De Amerikaanse regering was dolblij met dit akkoord omdat Noord-Korea volgens Washington de grafietcentrales gebruikte om plutonium te produceren, een noodzakelijk bestanddeel bij de ontwikkeling van een atoombom.

In de maanden na de sluiting van het akkoord rees er overigens nog onduidelijkheid over wie de nieuwe lichtwatercentrales mocht leveren. De Verenigde Staten gingen er van uit dat Zuid-Korea dit zou doen, maar Pyongyang maakte daar bezwaar tegen. Pas in juni vorig jaar bereikten beide landen daar een compromis over. Ze spraken toen af om de keuze van de leverancier over te laten aan de KEDO. Deze zal vrijwel zeker voor reactoren van Zuidkoreaanse makelij kiezen. Tot voor kort werden deze in de Noordkoreaanse propaganda nog als ondeugdelijk en onbetrouwbaar afgeschilderd.

De onderzoekers, die Noord-Korea vanuit China zullen binnengaan, zullen voornamelijk onderzoek verrichten naar de gevolgen van een aardbeving bij Shinpo, waar de nieuwe centrales gebouwd zouden moeten worden. Onder de geologen bevinden zich zeventien Zuidkoreanen. De apparatuur die gebruikt wordt bij het onderzoek wordt vrijdag per boot vanuit de Zuidkoreaanse havenstad Pusan naar Rajin in Noord-Korea vervoerd.