Stork uitblinker op iets hogere effectenbeurs

AMSTERDAM, 9 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs was Stork vanmorgen uitblinker. De koers van het aandeel in de producent van kapitaalgoederen steeg maximaal 2,10 gulden tot 42,40. Omstreeks het middaguur resteerde een winst van 1,80. De AEX-index bereikte een tussentijds record op 505,73 punten, maar brokkelde in de loop van de ochtend af tot een winst van 0,39 op 504,02.

AMSTERDAM Volgens een handelaar is de koers van Stork in de afgelopen weken enigszins achtergebleven. Kort na het middaguur passeerde de omzet in het aandeel de 250.000 aandelen (dubbeltelling). Dat is een uitzonderlijk hoge omzet voor een aandeel dat vanaf 19 februari geen deel meer zal uitmaken van de AEX-index van belangrijkste aandelen, omdat er in de afgelopen drie jaar te weinig in gehandeld is.

De dalende rente en de lagere dollar waren vanmorgen een positieve factor op het Damrak. Onder de internationals werd Philips getroffen door winstnemingen en moest een verlies van 40 cent op 63,70 gulden accepteren. Dit gebeurde ondanks de omzetstijging met 3 miljard tot ruim 64 miljard gulden, die Philips-topman Timmer gisteren na sluiting van de beurs op een nieuwjaarsbijeenkomst bekendmaakte. “In de afgelopen dagen is het aandeel enkele guldens opgelopen”, zegt een handelaar. “Philips volgt de trend in de markt.”

Ook Koninklijke Olie - gisteren met een winst van 5 gulden nog flink in de lift - moest vanmorgen een verlies accepteren, van 70 cent op 230,80 gulden. Het aandeel Fokker was drie dubbeltjes duurder op 9,70 gulden naar aanleiding van de optimistische nieuwjaarsrede van topman Van Schaik. Hij verwacht dat er nog deze maand een reddingsplan op tafel ligt.

Elders in de markt trok Scania-dealer Beers de aandacht met 7,50 gulden koerswinst op 250 gulen. De leverancier van bedrijfsauto's zal zijn activiteiten op korte termijn uitbreiden naar Duitsland.

De dollar was vanmorgen op de Europese valutamarkten iets hoger. De Amerikaanse munt noteerde vanmorgen in Amsterdam 1,6155 gulden tegenover 1,6135 aan het slot van de handel gisteren.

De dollar sloot daarmee iets boven de koers die gisteravond in de Verenigde Staten werd bereikt. Daar was de handel dun, omdat de sneeuwstormen aan de Amerikaanse oostkust veel mensen thuis houden.

Evenals de dollar was het pond sterling iets hoger. De Britse munt noteerde bij opening 2,5035 gulden tegenover een slotkoers van 2,5015 gulden gisteren. In Zweden werd vandaag de beleningsrente verlaagd van 8,91 tot 8,66 procent. De Zweedse kroon reageerde met een lichte koersstijging van 24,340 per honderd tot 24,465 gulden.

NEW YORK Zware sneeuwstormen aan de Amerikaanse oostkust waren gisteren spelbreker op Wall Street. De handelsdag in New York werd ingekort tot drie uur. De Dow Jones-index eindigde bij een beperkte omzet van 131 miljoen aandelen toch 16,27 punten hoger op 5197,70. De beurs opende anderhalf uur later dan normaal. Om twee uur 's middags konden de weinige handelaren die de sneeuwoverlast hadden getrotseerd weer naar huis.

TOKIO De beurs van Tokio opende vandaag lager, maar wist de sloot de dag af met winst. De Nikkei-index van 225 fondsen eindigde 88,50 punten hoger op20.652,08. Vooral de technologiefondsen waren in trek.