Sobere begrafenis van Mitterrand na dienst Notre Dame

PARIJS, 9 JAN. Frankrijk neemt donderdag afscheid van de gisteren overleden François Mitterrand met een dienst in de Notre Dame in Parijs en een begrafenis in zijn geboortestad Jarnac. Woensdagavond kunnen Franse burgers op de Place de la Bastille hun aanhankelijkheid betuigen aan de man die Frankrijks staatshoofd was van 1981 tot 1995.

Donderdag zal Frankrijk een dag van nationale rouw in acht nemen. Alle openbare gebouwen zullen de vlag halfstok voeren. Het is enigszins als een verrassing gekomen dat de oud-president ervoor heeft gekozen te worden bijgezet in het graf van zijn familie in Jarnac, in het departement Charente. Vorig jaar werd bekend dat Mitterrand voor dat doel een stukje grond had gekocht op de Mont Beuvray, in het stroomgebied van de Saône en de Loire, waar hij lang Kamerlid en burgemeester van Château-Chinon is geweest.

Gisteren kwam een stroom op gang van bekende politici die de laatste eer bewezen van François Mitterrand. Het stoffelijk overschot van de oud-president lag opgebaard in het appartement bij het Champs de Mars, dat hem na zijn aftreden van staatswege ter beschikking was gesteld als kantoor. Hij is daar gisterochtend om half negen overleden, zoals president Chirac rond elf uur bekendmaakte. Vanochtend stond er een lange rij burgers te wachten voor het tekenen van het condoléanceregister.

President Chirac prees het politiek idealisme van zijn overleden voorganger. Vooral de humanistische boodschap, “die ons land uitdraagt en die diep geworteld is in onze tradities”, werd door François Mitterrand belichaamd, zei Chirac. Lionel Jospin, de huidige leider van de door Mitterrand opnieuw opgezette socialistische partij, roemde Mitterrands “talent, wilskracht en moed”. Volgens de Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, was Mitterrand “een groot staatsman, een grote Franse patriot, een groot Europaan en een trouwe vriend van ons land”.

De Britse premier, John Major, verklaarde dat het overlijden van de Franse ex-president “overal ter wereld door zijn vrienden en bewonderaars betreurd zal worden, maar dat zijn voorbeeld en wat hij tot stand heeft gebracht nog lang zullen voortleven”. Major voegde eraan toe: “Hij heeft in de naoorlogse periode een bijzondere bijdrage aan het openbare leven geleverd, met name in Frankrijk.”