Sneeuwstormen in VS stuwen olieprijzen op

ROTTERDAM, 9 JAN. De hevige sneeuwstormen in de Verenigde Staten hebben de prijzen van olie en olieprodukten hoog opgestuwd. De verwachting voor een toenemend energieverbruik in de VS tilde de prijzen over de piek die in mei vorig jaar werd bereikt.

Het februari-contract in de termijnhandel in Noordzee Brent-olie steeg vanmorgen naar 19,23 dollar per vat (159 liter), net onder de vorige piek van 19,41 dollar vorig jaar. De spotprijs voor Brentolie steeg boven 20 dollar. Boven die grens kwam in de VS ook de termijnprijs voor West Texas Intermediate met 20,50 dollar per vat voor levering in februari.

In april vorig jaar gingen de olieprijzen ook fors omhoog, destijds door de verwachte vraag naar benzine door Amerikaanse automobilisten. Handelaren wijten de prijsstijging ditmaal aan de lage olievoorraden in de Verenigde Staten aan het begin van de huidige winter. De voorraden zijn, mede door een teruggelopen olieproduktie in Mexico en tijdelijk weggevallen raffinagecapaciteit, 85 miljoen vaten lager dan vorig jaar en terug op het niveau van 1993, toen de VS een van de zwaarste na-oorlogse winters doormaakten. Raffinaderijen brengen bovendien uit kostenoverwegingen hun eigen voorraden steeds verder terug. Door slecht weer zijn Mexicaanse havens gesloten. In Europa stabiliseerden de olieprijzen zich vanmorgen. Verwacht wordt dat de olieprijs in de lente weer terugvalt, door een blijvend hoge produktie, met name in olie producerende landen buiten de organisatie voor olie exporterende landen, de OPEC. Een prijs van 18 dollar circuleert nu als gemiddelde voor 1996.

De olietermijnhandel had overigens in de VS plaats buiten de New-Yorkse termijnbeurs om. Die was door het slechte weer gesloten. Ook de New York Stock Exchange, de aandelenbeurs, was maar drie uur open, tegen normaal zeseneenhalf. Op de goederentermijnmarkt van Chicago bleef de handel ook beperkt tot enkele uren.

Wereldwijd profiteerden de aandelen van oliemaatschappijen van de prijsstijging van olie en olieprodukten. Aandelen in de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, houdster van zestig procent in de Koninklijke Shell Groep, stegen gisteren naar een record van 231,50 gulden en bereikten vanmorgen een koers van 231,90 gulden. Shell heeft zijn winstverwachting gebaseerd op een olieprijs van omstreeks 16 dollar per vat. Hoewel hogere prijzen negatief kunnen zijn voor de chemie- en raffinagetak van het concern, lopen de verdiensten uit de oliewinning en -exploratie op met stijgende prijzen.