Philips houdt groei van omzet niet geheel vast

ROTTERDAM, 9 JAN. Philips lijkt zijn omzetgroei het afgelopen kwartaal niet te hebben kunnen handhaven op het niveau van de eerste negen maanden van 1995. Bedroeg de toename van de omzet in de eerste drie trimesters nog 5,8 procent, over geheel 1995 komt de stijging uit op circa 5 procent.

Dat blijkt uit de jongste cijfers over de omzetontwikkeling bij het Eindhovense elektronica-concern, die president Jan Timmer gisteren bekendmaakte tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst met Philips-directeuren. Timmer noemde daar een omzet over het voorbije jaar van “ruim 64 miljard gulden”. Philips geeft tot 15 februari, als de jaarresultaten worden gepubliceerd, geen nadere precisering. Een jaar eerder kwam de omzet uit op 61 miljard gulden.

In het vierde trimester, wanneer de kerstverkopen met name de afzet van consumentenartikelen stimuleren, boekt het concern vanouds zijn grootste kwartaalafzet. In 1994 was dat 18,8 miljard gulden. Zou Philips in het vierde kwartaal van 1995 de 5,8 procent omzetgroei uit de voorgaande maanden hebben vastgehouden, dan zou een omzet bereikt moeten zijn van 19,9 miljard gulden. Daarmee zou Philips' jaaromzet niet op 'ruim 64 miljard' zijn uitgekomen, maar op 'bijna 65 miljard gulden'.

De verkopen van Philips, aldus Timmer, werden in 1995 negatief beïnvloed door wisselkoersveranderingen, aanhoudende druk op de prijzen en matig presterende economieën in Europa. Het afgelopen kwartaal maakten grote Philips-dochters Grundig en muziek- en filmproducent PolyGram tegenvallende ontwikkelingen bekend. Grundig, dat aanvankelijk winstherstel beloofde, kondigde in de loop van het jaar een met 1994 vergelijkbaar bedrijfsresultaat aan (toen circa 100 miljoen gulden negatief). Polygram rekent nu op stagnatie van de winst, nadat het bedrijf in de eerste helft van 1995 nog 15 procent winstgroei boekte.