Patijn treedt af als kabinet Amsterdam opsplitst

AMSTERDAM, 9 JAN. Burgemeester Patijn van Amsterdam treedt af als het kabinet de stad opsplitst in deelgemeenten. De burgemeester liet dit gisteren weten tijdens een debat over de toekomstige samenwerking tussen de hoofdstad en de regio.

Letterlijk zei Patijn dat hij de opsplitsing van de stad ten behoeve van een stadsprovincie 'niet meemaakt'. Het standpunt van staatsecretaris Van de Vondervoort (binnenlandse zaken) is onveranderd dat Amsterdam en Rotterdam zullen worden opgedeeld om op gelijkwaardiger wijze te kunnen samenwerken met de regiogemeenten.

Tot 17 mei vorig jaar was het college van burgemeester en wethouders het daar nog helemaal mee eens. Op die dag stemde een overweldigende meerderheid van de Amsterdamse kiezers in een referendum tegen een eventuele opsplitsing van de stad voor de stadsprovincie. Sindsdien heeft Patijn zich steeds opgeworpen als de hoeder van de ongedeelde stad.

Ook wethouder G. ter Horst (bestuurlijk stelsel) dreigde gisteren met aftreden als het kabinet het oude model van de stadsprovincie toch zou opdringen. Enkele weken geleden presenteerde zij namens het college van B en W haar visie op de regionale samenwerking. Haar staat een ongedeelde stad voor ogen, die vrijblijvend, maar intensief samenwerkt met de buurgemeenten.

Het stadsbestuur maakt zich weinig zorgen over de beslissing die het kabinet zal nemen. De politici verwachten dat de partijen in de Tweede Kamer respect zullen hebben voor de mening van de inwoners van Amsterdam.