Nederlander Pieper topman bij Tandem Computers in VS

ROTTERDAM, 9 JAN. De Nederlander Roel Pieper (39) wordt de nieuwe topman van het Amerikaanse Tandem Computers. Daarmee krijgt de huidige president en chief executive officer van Tandem-dochter UB Networks de leiding over een computerbedrijf met een jaaromzet van circa 2,3 miljard dollar (3,7 miljard gulden).

Pieper, een boomlange, voormalig Nederlands basketbal-international, wordt de opvolger van James (Jimmie) Treybig, de oprichter van Tandem die in oktober vorig jaar te kennen gaf zich te willen terugtrekken uit het operationele topmanagement. Ook twee andere topmanagers kondigden hun vertrek aan.

Treybig, die nu bij Tandem voorzitter wordt van de board (vergelijkbaar met de Nederlandse president-commissaris), maakte zijn afscheid als topman bekend nadat het bedrijf sterk lagere resultaten presenteerde over het vierde kwartaal van het boekjaar 94/95. De winst kwam dat kwartaal uit op 19,8 miljoen dollar, tegenover 71 miljoen een jaar eerder. Het jaarresultaat stokte daardoor op 107,5 miljoen dollar, nadat een jaar eerder nog 170,2 miljoen winst was behaald. De omzet nam toe van 2,1 tot 2,3 miljard dollar. Treybig sprak van “een jaar van gematigde groei, onderbroken door produktieproblemen en vertraagde produktintroducties.”

Roel Pieper heeft als eerste man van UB Networks (het voormalige Ungermann-Bass) zijn sporen verdiend door het bedrijf - ooit marktleider in netwerktechnologie - uit de problemen te halen. Toen hij er in 1993 begon, leed de Tandem-dochter ruim 25 miljoen dollar verlies. Pieper reorganiseerde, sneed in de kosten en richtte de verkoopinspanningen van de bovenkant van de markt naar het veel bredere en sneller groeiende middensegment. Het boekjaar 1994 eindigde met een bruto resultaat van 15 miljoen dollar op een 13 procent hogere omzet van 365 miljoen dollar. Het ligt in de bedoeling van de Tandem-top om UB Networks, een vooraanstaand leverancier aan onder meer telecommunicatiebedrijven, te zijner tijd te verkopen.

Pieper vestigde zijn reputatie als krachtig bestuurder en saneerder in de Verenigde Staten door er begin jaren negentig het bedrijf Unix Systems Laboratories, een dochter van AT&T, rijp te maken voor verkoop aan softwarebedrijf Novell. Nog eerder leidde hij een sanering bij de Amerikaanse dochter van Software AG. Bij dit Duitse bedrijf begon Pieper, een Rotterdammer die in Delft na een studie wiskunde en informatica cum laude afstudeerde, begin jaren tachtig zijn loopbaan in de automatisering.

Pieper beschouwt zijn succesvolle carrière als een combinatie van talent, hard werken en geluk. Zijn start bij het toen nog kleine Software AG gaf hem de mogelijkheid zich te bekwamen in uiteenlopende disciplines als verkoop, marketing, ontwikkeling en klantenondersteuning. “Ik heb ervaring met marketing, techniek en economie. Omdat ik de samenhang daarin zie, kan ik beter beslissingen nemen”, zei hij in het tijdschrift Elan.

Pieper, die 50 procent van zijn tijd op reis is en zichzelf een global manager noemt, profileert zich ook als voortrekker op de informatiesnelweg. Als lid van de denktank Aspen Institute adviseerde hij hierover onder anderen de Amerikaanse vice-president Al Gore. Volgens Pieper hebben overheden een belangrijke taak om obstakels te elimineren die de ontwikkeling van de digitale snelweg in de weg staan.