Nationaal Monument aangetast

AMSTERDAM, 9 JAN. Het gesteente van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam is door de vocht ernstig aangetast. Steenhouwers zijn vanochtend begonnen met het verwijderen van een aantal stenen platen om te voorkomen dat zij naar beneden vallen. Om het monument zijn hekken geplaatst om ongelukken te voorkomen.

Op tweede kerstdag liet een brokstuk van een van de sokkels los. Door de vakantie kon toen niet meteen worden ingegrepen. De Dienst binnenstad is belast met het onderhoud van het uit 1956 daterende monument. Het is ontworpen door beeldhouwer John Rädecker en de architect J. Oud. Vooral uit financiële overwegingen is destijds gekozen voor travertin, een zeer poreuze kalksteensoort.

Het was vanochtend niet de eerste keer dat steenhouwers met het Monument aan de slag gingen. In 1965 werden de holle ruimtes waarop de sokkels rusten al met cement opgevuld. Door het vochtige klimaat en de vrieskou van de afgelopen periode kreeg het Monument het zwaar te verduren. Het oppervlak is in de loop der tijd steeds ruwer geworden, zodat makkelijker water in de steen kon doordringen. Bij vorst ontstaan dan scheurtjes in de steen die kunnen leiden tot afbrokkeling.

Over twee weken wordt begonnen met herstelwerkzaamheden aan het onderste gedeelte. Er wordt een waterafstotende laag aangebracht en de beplating aan de zijkant wordt weggehaald en opnieuw vastgemaakt. In opdracht van de gemeente wordt een onderzoek ingesteld naar de bouwkundige staat van het Monument. Er zullen boringen worden verricht en via een endoscoop worden geluidssignalen opgevangen om na te gaan wat zich in het materiaal afspeelt. Ook zal worden onderzocht welke conserveringsmethode het beste is. Een mogelijkheid zou zijn dat kunsthars in het steen wordt geperst. In dat geval moet het Monument worden gedemonteerd en naar de werkplaats worden overgebracht. Maar volgens een woordvoerder is het nog te prematuur om daarvan uit te gaan.