Na falen Shin-Bet inzake moord op Rabin; Hoofd van Israelische veiligheidsdienst vertrekt

TEL AVIV, 9 JAN. De Israelische premier Shimon Peres heeft gisteren met “grote spijt” het ontslag aanvaard van 'kaf' (een letter uit het Hebreeuwse alfabet), het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet.

Met zijn aftreden loopt deze 45-jarige, mysterieuze persoonlijkheid vooruit op de bevindingen van de commissie-Shamgar die een onderzoek instelt naar de moord op premier Yitzhak Rabin. Onlangs kreeg hij van deze commissie een waarschuwingsbrief, waaruit viel op te maken dat de commissie in haar bevindingen 'kaf' een grote mate van verantwoordelijkheid in de schoenen zou schuiven voor het falen van de veiligheidsmaatregelen rond Rabin tijdens de grote vredesdemonstratie op 4 november in Tel Aviv, waar Yigal Amir hem vermoorde.

'Kaf' diende gisteren, drie dagen na de moord op de Hamas-bommenmaker Yehiya Ayyash in Gaza, zijn lange ontslagbrief bij Peres in. Hoewel Israel formeel de verantwoordelijkheid voor het uit de weg ruimen van Ayyash niet heeft op zich heeft genomen, gaan militaire commentatoren ervan uit dat 'kaf' dit voor Israelische begrippen grote succes op zijn naam heeft willen schrijven alvorens zijn hoge en belangrijke functie neer te leggen. Israelische commentatoren zijn van oordeel dat 'kaf' met zijn aftreden na de eliminatie van Ayyash zijn eer en zijn reputatie heeft gered en daardoor de weg voor een andere belangrijke functie in de Israelische samenleving heeft weten open te houden.

'Kaf' was tijdens de moord op Rabin in het buitenland en diende onmiddellijk na deze tragedie zijn ontslag bij Peres in, hetgeen toen werd geweigerd. Maar hij werd, ondanks zijn gisteren door Peres geprezen staat van dienst in de Shin-Bet, door de commissie-Shamgar zo hard aangepakt dat hij zich er over beklaagde als een “commandant van een peloton” te worden behandeld. Hij weigerde de volledige verantwoordelijkheid voor de moord op Rabin op zich te nemen, wat hij ook in zijn ontslagbrief duidelijk laat uitkomen. De commissie-Shamgar had echter voor zijn argumenten geen oren, hetgeen erop wijst dat 'kaf' voor deze zware commissie meer als een verongelijkte persoonlijkheid verscheen dan als iemand die inzicht kon hebben in zijn falen zoals de commissie dat begreep.

'Kaf' had juist in de Shin-Bet zijn sporen verdiend bij de bestrijding van joodse terreur en daarover zelfs een these geschreven aan de Bar-Ilan universiteit, waar Yigal Amir rechten studeerde. De commissie-Shangar verwijt hem ondanks de veelheid van informatie die de Shin-Bet had vergaard over de dreigementen van joods-extremistische zijde tegen Rabin te hebben nagelaten adequate veiligheidsmaatregelen te treffen.

De krant Yediot Ahronot haalt vandaag een van de topfiguren van de Shin-Bet aan volgens wie “kaf nooit tot hoofd van de Shin-Bet benoemd had mogen worden”. Volgens deze anonieme bron was zijn staat van dienst te mager en was hij geen leider die beslissingen kon nemen.

Desalniettemin wordt hij vandaag in de dankbrief van premier Peres als een moedige en kundige man geprezen. Maar de Shin-Bet heeft volgens Israelische commentatoren ook wel bemoedigende woorden nodig omdat deze organisatie een ernstige crisis doormaakt. Italiaanse oud-premier Andreotti met Buscetta in rechtszaal