Modo: mijlpaal met milieuvriendelijke papierproduktie

Het Zweedse papierconcern MoDo heeft als eerste in de wereld de mijlpaal bereikt van één miljoen ton cellulose- en papierproduktie, op milieuvriendelijke wijze geproduceerd met het zogeheten gesloten bleekproces. Bij dit produktieproces, dat MoDo na jarenlang onderzoek zelf heeft ontwikkeld, verlaat geen enkele vorm van afvalwater de fabriek. Het afvalwater wordt gereinigd teruggewonnen.

Behalve het elimineren van afvalstoffen levert dit gesloten bleekproces volgens MoDo een besparing in waterverbruik op van 90 procent. Het proces werd in 1991 voor het eerst toegepast. MoDo investeert jaarlijks meer dan 70 miljoen gulden in aanschaf en gebruik van de milieutechnologie.

In Nederland kwam het eerst met op deze wijze geproduceerd kantoorpapier in 1994 op de markt onder de naam MoDoBalans. Papiergroothandel MoDoVanGelder in Amsterdam brengt het op de Nederlandse markt.