Mafialeider getuigt in proces

ROME, 9 JAN. De Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti is vanmorgen in het proces dat tegen hem gevoerd wordt geconfronteerd met de voormalige mafialeider Tommaso Buscetta. Deze spijtoptant uit de georganiseerde misdaad is een van de belangrijkste aanklagers van Andreotti, die beschuldigd wordt banden met de mafia te hebben onderhouden.

Met een symbolisch gebaar liet Buscetta zien dat hij niet bang meer is voor de zevenvoudige oud-premier. Gewoonlijk blijven spijtoptanten die in de rechtszaal getuigen verborgen achter een scherm. Ook Buscetta was achter een driedelig wit kamerscherm gezet, maar bij de opening van het proces, om tien uur vanmorgen, liet hij het weghalen. Na de foto's die afgelopen zomer zijn gepubliceerd, weten zijn vijanden toch wel hoe hij er na zijn plastische chirurgie uitziet.

Af en toe op zijn dunne lippen bijtend en aantekeningen makend hoorde Andreotti Buscetta de beschuldigingen herhalen dat de mafia regelmatig gunsten heeft gevraagd aan de christen-democratische leider. Buscetta schetste hoe hij zelf binnen de mafia is opgeklommen en een van de belangrijkste peetvaders is geworden.

Buscetta vertelde ook dat hij elf jaar geleden, toen hij tegenover de in 1992 vermoorde mafiabestrijder Giovanni Falcone begon te praten over zijn organisatie, niets durfde te zeggen over de banden tussen mafia en politiek en niet de namen van Andreotti en de in 1992 vermoorde Salvo Lima, diens rechterhand op Sicilië, durfde te noemen. “Ze zouden mij hebben opgesloten in een gekkenhuis en Falcone hebben overgeplaatst”, zei Buscetta.

Om veiligheidsredenen is het proces voor de getuigenis van Buscetta verplaatst van Palermo naar de Noorditaliaanse stad Padua. De justitie vond het niet veilig om Buscetta naar Sicilië te brengen. Buscetta leeft in de Verenigde Staten onder het Witness Protection Program. Hij wordt verhoord in een zaal van de gevangenis van Padua. Voor de beveiliging zijn honderden extra agenten ingezet.