Lastig dilemma loopt uit op anti-climax

Nosmo King, woensdagavond, Ned.3, 21.30-21.55u.

De zevendelige dramaserie Nosmo King, die vanaf morgenavond te zien is, past in de NOS/NPS-traditie van korte tv-spelen met één locatie als verbindende factor: een flatgebouw, een hotelkamer, een straat. Ook ditmaal wordt immers een locatie gepresenteerd als thematische noemer voor de losse afleveringen. Detitel, de vaste openingsbeelden en de voorpubliciteit suggereren dat deze serie over een garage gaat, en over een door Hans Dulfer gespeelde garagehouder die ervan droomt onder de naam Nosmo King (afgeleid van het No Smoking op zijn garagedeuren) een befaamd saxofonist te worden.

Maar wie in hem de overkoepelende figuur zoekt, wordt op het verkeerde been gezet. In werkelijkheid lijkt hij slechts een vage figurant te zijn. Op basis van de twee afleveringen die ik zag, laat zich overigens zonder veel moeite reconstrueren wat het ware uitgangspunt van Nosmo King is geweest: het gaat hier om zeven grotestadsverhalen, waarin de multiculturele samenleving lastige dilemma's tot gevolg heeft. Zo handelt het eerste verhaal over de coach van een Antilliaanse basketbalclub die halsstarrig weigert twee Turkse spelers toe te laten, omdat hij hecht aan de Antilliaanse identiteit van zijn team. En in deel twee wordt een lerares in elkaar geslagen door vijf creoolse meisjes, waarna ze in gewetensnood raakt omdat ze niet wil discrimeren.

De rol van de garage in die verhalen is maar klein - en die van garagehouder Hans Dulfer óók. Dat de NPS de ware thematiek op zo'n verwarrende manier versluiert, blijkt een kwestie van strategie: met een open vizier vreesde men het risico te lopen dat de serie bij voorbaat door veel kijkers zou worden beschouwd als allochtone minderheidsprogrammering, en dus genegeerd.

De afwikkeling lijkt de makers minder vanzelfsprekend af te gaan; als in de eerste aflevering de zaken op de spits zijn gedreven, komt het slot als een spanningsloze anti-climax, en in de tweede raakt de hoofdpersoon in een psychose die niet goed na te volgen is. Overigens doet de naturel-aanwezigheid van Hans Dulfer verlangen naar een serie over een door hem gespeelde garagehouder.

    • Henk van Gelder