Krajicek snel uitgeschakeld door Rusedski

SYDNEY, 9 JAN. Richard Krajicek is vandaag uitgeschakeld in de eerste ronde van een tennistoernooi in Sydney. Zijn voorbereiding op de Australian Open, die volgende week begint in Melbourne, werd doorkruist door de in Canada geboren Engelsman Greg Rusedski. In het duel tussen de twee serveerkanonnen sloeg Krajicek een aantal dubbele fouten op belangrijke momenten. Hij verloor met 7-6 en 7-6.

Ook Jan Siemerink overleefde de eerste ronde niet. Hij leed een 6-4 en 7-5 nederlaag tegen de Canadees Sebastian Lareau. Brenda Schultz-McCarthy - Sydney is een van de weinige toernooien waar de mannen en vrouwen tegelijkertijd spelen - won met 6-7, 6-3 en 6-4 van de Australische McQuillan. Miriam Oremans verloor van de Joegoslavische Jecmenica: 4-6, 7-6 en 7-5. Kristie Boogert doet niet mee in Sydney omdat haar managementbureau vergeten was haar inschrijving te faxen.

Agassi liet het toernooi in Sydney aan zich voorbij gaan. Hij speelt vanaf morgen een demonstratietoernooi in Kooyong vlakbij Melbourne, met verder onder anderen Edberg, Courier en Rafter. Agassi is hersteld van een borstspierblessure en speelt voor het eerst sinds half oktober. “Ik krijg hier een indicatie over mijn vorm”, zei Agassi op een persconferentie. “Ik wil hier nog niet in topvorm zijn. Ook volgende week nog niet. Dat hoeft pas op het beslissende moment.”

Greg Rusedski, die een paar centimeter langer is dan Krajicek, maakte vandaag in Sydney het minste aantal fouten. Krajicek slaagde er in de eerste set nog in een 3-1 achterstand ongedaan te maken, maar in de tie-break kwam hij wederom matig uit de startblokken. Na een dubbele fout werd het zelfs 6-0. Er volgde tijdelijk herstel met vier punten op rij, maar een volgende dubbele fout betekende alsnog setverlies.

In de tweede set nam Krajicek met een break een 4-2 voorsprong. Met alweer een dubbele fout gaf hij Rusedski breakpunten, met een backhandmisser gaf hij de break weer terug en verloor de tie-break met 8-6. “Het komt er eenvoudig op neer dat ik hem te veel gratis punten gaf”, zei Krajicek, die als tweede was geplaatst.

Het werd vandaag voor de karig bedeelde Engelse tennisfans een van de betere dagen van het decennium. Niet alleen Rusedski won van een hoger op de ranglijst geklasseerde speler (11 om 38), ook qualifier Tim Henman boekte een verrassende zege. Hij versloeg de Australiër Mark Philippoussis met 6-4 en 6-2. De als eerste geplaatste Goran Ivanisevic versloeg de Duitser David Prinosil met 6-3 en 6-3 en de Australiër Mark Woodforde won een tweeëneenhalf uur durende marathonwedstrijd van de Spanjaard Costa met 4-6, 7-6 (7-4) en 7-5.

Bij de vrouwen verloor de 15-jarige Martina Hingis uit Zwitserland, die afgelopen week veel indruk had gemaakt bij Hopman Cup, met 6-4, 2-6 en 7-5 van de Japanse Naoko Sawamatsu. Hingis verspeelde vier wedstrijdpunten en kreeg een waarschuwing omdat ze herhaaldelijk met haar racket smeet.