Italiaanse premier Dini stelt prioriteit na bezoek Santer; 'Creëren werk komt voor EMU'

ROME, 9 JAN. De Europese Monetaire Unie (EMU) heeft volgens de Italiaanse premier Lamberto Dini geen zin als niet eerst het probleem van de hoge werkloosheid wordt opgelost.

Op een persconferentie gisteren na afloop van het werkbezoek aan Rome van de Europese Commissie, het eerste officiële optreden van Italië als voorzitter van de Europese Unie, vermeed Dini zorgvuldig om over uitstel van de EMU te praten. Hij legde wel een indirect verband tussen de bezuinigingen die nodig zijn om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de EMU en de werkloosheid die daar volgens sommige economen het gevolg van is.

“Men kan niet denken aan de EMU met elf procent werklozen, een negatief gegeven dat blijvend gecorrigeerd moet worden om een sterke en stabiele monetaire unie te hebben: Europa moet kansen, groei, inkomen, werk betekenen,” zei Dini.

Dini heeft zich het afgelopen jaar steeds op de vlakte gehouden over de EMU. Aan de ene kant zegt hij dat Italië zich zal inspannen om zo dicht mogelijk in de buurt van de voorwaarden voor toetreding te komen, aan de andere kant is hij steeds meer nadruk gaan leggen op maatregelen om te voorkomen dat landen die in eerste instantie niet meedoen, definitief achterop raken.

Op 13 en 14 april zal in Verona de Ecofin worden gehouden, een economisch-financiële top, om de marsroute naar de gemeenschappelijke munt euro verder te bespreken alsmede de relatie tussen kopgroep en achtervolgers. Het is essentieel om daarover duidelijkheid te krijgen, zei Dini, “opdat er geen breuk komt en opdat de Europese Unie verenigd blijft.”

Als leider van een zakenkabinet heeft Dini volgens de Italiaanse werkgevers en volgens de gouverneur van de centrale bank, Antonio Fazio, minder ingrijpend bezuinigd dan wenselijk zou zijn geweest. Gisteren zei Fazio dat de rente voorlopig niet omlaag kan.

Hij waarschuwde dat de inflatie, in december 5,8 procent op jaarbasis, dit jaar kan aanwakkeren. Het verschil in inflatie tussen Italië en landen als Duitsland, Frankrijk, Canada, Japan en Groot-Brittannië “is vreselijk”, zei Fazio op een vergadering van de centrale bankiers in Bazel.

Over de politieke toekomst van Dini begint vanavond een kamerdebat. Hij zei gisteren dat hij niet zelf zijn aftreden zou aanbieden aan de Kamer van Afgevaardigden. Een eventuele machtswisseling zou volgens Dini geen drama zijn voor het Europese voorzitterschap, omdat alles goed op de rails staat. Toch is 'Europa' het belangrijkste argument om niet meteen opnieuw te gaan kiezen. Commissievoorzitter Jacques Santer zei te hopen dat het Italiaanse kabinet zich op de Europese problemen kan concentreren en niet zal worden afgeleid door de binnenlandse politieke situatie.

    • Marc Leijendekker