Grote vliegtuigorder Maleisië voor Boeing

KUALA LUMPUR, 9 JAN. Malaysian Airlines koopt bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voor vier miljard dollar 25 vliegtuigen. Het Europese consortium Airbus heeft daarmee het nakijken op de sterk expanderende Aziatische markt, evenals het Amerikaanse McDonnell Douglas. Tajudin Ramlin, de bestuursvoorzitter van de Maleisische luchtvaartmaatschappij, verklaarde tijdens een persconferentie dat “er maar één winnaar kan zijn. We kunnen het ons niet veroorloven om te veel verschillende types vliegtuigen te hebben.” Boeing levert de vliegtuigen, vijftien 777's en tien 747-400's, over een periode van vijf jaar. Het eerste toestel wordt in mei 1997 overgedragen. De motoren zijn afkomstig van Rolls-Royce en van Pratt and Whitney. Voor Rolls-Royce betekent dat een order van 475 miljoen dollar. Het is de tweede grote order die Boeing in korte tijd in de wacht sleept. November vorig jaar sloot de vliegtuigfabrikant een mega-contract met Singapore Airlines ter waarde van 12,7 miljard dollar voor 77 Boeings 777-200B. Airbus poogde de Maleisische luchtvaartmaatschappij eerder te paaien door een technisch samenwerkingsverband voor vliegtuigonderdelen aan te bieden. De Britse krant The Times meldde gisteren dat Airbus tijdens de onderhandelingen een korting van 40 procent heeft aangeboden op de prijs van zijn toestellen. Airbus ontkent een en ander. Wel verklaarde een woordvoerder dat de vliegtuigmaatschappij nog steeds een belangrijke klant is van Airbus. Ook ontkent Malyasian Airlines dat de ruzie over de landingsrechten van vliegtuigen van de maatschappij in Frankrijk enige invloed heeft gehad op de keuze voor Boeing en de afwijzing van het in Toulouse gevestigde Airbus.

De bestuursvoorzitter van de vliegmaatschappij zei de vliegtuigen te hebben aangeschaft omdat er in de komende vijf jaar een groei van het passagiersvervoer in de regio wordt verwacht van 13 procent. Luchtvaartanalisten zeggen dat deze groei in Azië en het gebied rond de Stille Zuidzee groter zal uitvallen dan het gemiddelde. Volgens hen zal in 2015 de helft van het wereldomvattende luchtvervoer zich afspelen op routes van en naar deze regio.

Boeing lijkt goed te kunnen profiteren van de toenemende vraag naar vliegtuigen in Azië. Eerder maakten de Japanse maatschappijen All Nippon Airways en Japan Airlines en China Airlines in Taiwan bekend plannen te hebben om Boeings te kopen. De vliegtuigfabrikant zelf verwacht dat in 2010 ongeveer 2300 vliegtuigen van Boeing zullen vliegen in China. Momenteel zijn dat er 243.(Reuter, AP)