Granada verhoogt bod op Forte

De Britse onderneming Granada (media en amusement) heeft haar vijandige bod op het hotel- en restaurantconcern Forte verhoogd van 3,3 miljard tot 3,8 miljard pond (9,5 miljard gulden). Een verdere verhoging is alleen mogelijk als er nog een ander hoger bod komt, zo liet Granada weten.

Granada bracht zijn eerste bod uit op 22 november vorig jaar en beloofde de aandeelhouders van Forte toen meer waar voor hun geld te geven dan zij de afgelopen jaren hadden gekregen. Forte nam sindsdien een reeks maatregelen om de aandeelhouders te paaien. Zo verhoogde het concern het dividend en kondigde het aan een reeks belangen af te stoten om met de opbrengst eigen aandelen op te kopen, waardoor de koers zou verbeteren.

Granada moest vandaag beslissen of het de jacht op Forte zou voortzetten. Granada had de keus tussen intrekking of verhoging van zijn bod, omdat de beurskoers van Forte de laatste tijd flink is gestegen.

Als het bod slaagt, wil Granada Forte's hotelketens Meridien en Exclusive verkopen. Er zou daarvoor al veel belangstelling zijn. Forte, geleid door de oorspronkelijk Italiaanse oprichtersfamilie Forte, bezit verder onder meer de minder exclusieve hotelketens PostHouse en TraveLodge, een meerderheidsbelang in de Londense hotelgroep Savoy, de restaurantketens Little Chef en Happy Eater, en de prestigiueze sportwinkelketen Lillywhites.