Eis van 12 jaar cel in Helderse incestzaak

ALKMAAR, 9 JAN. In een Helderse zedenzaak is gisteren twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 32-jarige moeder van acht kinderen wegens seksueel misbruik.

Ook tegen de ex-man van de vrouw, vader van vier van haar kinderen, eiste de Alkmaarse officier van justitie, C. Bosscher-Boon, twaalf jaar cel. Een huisvriend hoorde een eis van elf jaar. Het is voor het eerst dat het openbaar ministerie video-opnames van de politieverhoren van de kinderen als wettig bewijsmiddel aanvoerde.

De videobeelden werden in december achter gesloten deuren door de rechtbank bekeken. De rechtbank heeft niet alle veertig tot vijftig uur bandmateriaal gezien, maar een compilatie die op aanwijzingen van de officier is samengesteld. Ook de deskundigen prof. dr. W.A. Wagenaar en dr. H. Soppe, en prof. dr. H. Baartman, bijzonder hoogleraar kindermishandeling, toetsten de verklaringen van de kinderen aan de hand van het beeldmateriaal en kwamen tot de conclusie dat de verhoren over het algemeen correct zijn afgenomen.

De drie verdachten zouden in de periode 1985-1989 hun kinderen seksueel en fysiek mishandeld hebben. De kinderen waren toen twee tot acht jaar oud. Zij zouden met geweld tot tal van seksuele handelingen zijn gedwongen - de moeder, staat in het proces-verbaal, “legde haar kinderen op de aanwezige mannen en zorgde dat iedereen een beurt kreeg” - en zij zouden met messen zijn bewerkt. In 1990 werden de kinderen wegens zware verwaarlozing uit huis geplaatst, toen de moeder na een zelfmoordpoging was opgenomen in het ziekenhuis en de huisvriend “het niet meer aan kon”.

Naar aanleiding van vreemd gedrag en extreme reacties, werd al in 1992 bij een van de kinderen seksueel misbruik vermoed. Ook de andere kinderen bleken zwaar getraumatiseerd te zijn.

De drie verdachten ontkennen in alle toonaarden iets met de beschuldigingen te maken te hebben. De moeder wilde aan de leugendetector omdat zij niets te verbergen heeft, de ex-man weet alles 200 procent zeker en volgens de huisvriend maken jaren gevangenisstraf hem nog niet schuldig.

Wel veronderstelden de drie verdachten na het zien van de videobeelden “dat er iets moet zijn gebeurd, want dit kunnen ze niet verzinnen.” De moeder, zelf meerdere malen misbruikt door haar stiefvader, zei dat ze de gevoelens van haar kinderen duidelijk herkende.

Naast de beschuldigingen over seksueel misbruik, verhaalden de kinderen ook over het doden van dieren, het vermoorden van mensen en andere angstaanjagende rituelen. De deskundigen achten de verhalen van de kinderen over seksueel misbruik authentiek en geloofwaardig maar de 'dode-dierenverhalen' zouden minder betrouwbaar zijn.

De advocaten van de verdachten, die zelf om een rapportage van Wagenaar en Soppe hadden gevraagd, stelden dat “als de top van deskundig Nederland de verklaringen heeft getoetst, daar voor ons geen speld tussen te krijgen is”. Zij hebben de rechtbank gevraagd de verdachten alsnog psychologisch en psychiatrisch te laten onderzoeken.

Uitspraak op 22 januari.