Douwe Egberts verlaagt prijzen van koffie

ROTTERDAM, 9 JAN. Douwe Egberts zal met ingang van morgen de prijzen van zijn merken koffie verlagen. De prijsverlaging is een gevolg van de sterk lagere prijzen van ruwe koffie op de wereldmarkt.

Sara Lee-dochter Douwe Egberts, marktleider in Nederland, maakte gisteren bekend dat de prijs van een pak koffie van 250 gram met circa 20 cent omlaag zal gaan. Douwe Egberts Aroma Rood koffie - de meest verkochte koffie - gaat circa 3,40 gulden per pakje van 250 gram kosten. Andere koffiebranders, zoals de stichting Max Havelaar, zullen marktleider Douwe Egberts volgen. De laatste prijsverlaging van Douwe Egberts dateerde van afgelopen oktober. Toen ging de prijs van een pak koffie van 250 gram met een kwartje omlaag.

Nadat de koffieprijzen op de wereldmarkt in 1994 als gevolg van vorstperiodes in Brazilië omhoog schoten tot recordhoogte, is de koffieprijs vorig jaar even hard weer gedaald. In Londen noteerde termijncontracten voor robusta-koffie in 1994 een recordhoogte van ruim 4.100 dollar per ton. Maar toen de oogsten in koffieproducerende landen weer verbeterden kelderden de prijzen op de wereldmarkt. Eind december vorig jaar was de prijs van robusta op de wereldmarkt gedaald tot circa 1.800 dollar per ton.

De sterke prijsverhoging in 1994 was een intermezzo in een langere trend van dalende koffieprijzen. Die werd ingezet in 1989, toen de producenten het quota-systeem binnen de International Coffee Organization, loslieten. De koffieproducenten hebben ook te maken met een verschuiving in de smaak van consumenten, die minder koffie drinken en meer frisdrank. De koffieboeren hebben maar kort kunnen profiteren van de hogere prijzen die medio 1994 werden bereikt. Max Havelaar wees er gisteren op dat de koffieprijs op de wereldmarkt nu ver ligt beneden de minimumprijs die de stichting aan de coöperaties van kleine boeren garandeert. Zonder die gegarandeerde minimumprijs zouden kleine koffieboeren niet overleven.