Debat over bezoek aan PLO

DEN HAAG, 9 JAN. De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD willen dat minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) afziet van een bezoek aan het hoofdkantoor van de PLO in Oost-Jeruzalem. De Kamercommissie voor buitenlandse zaken komt morgen of overmorgen speciaal bijeen om hierover met Van Mierlo te overleggen.

De Israelische premier Peres zei gisteren in Jeruzalem het voorgenomen bezoek van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken aan het PLO-kantoor als grievend te ervaren. Van Mierlo vertrekt volgende week met premier Kok voor een meerdaags bezoek naar het Midden-Oosten.

De fracties van CDA en RPF vroegen gisteren om een spoedoverleg naar aanleiding van de uitlatingen van Peres. Deze zei niet te begrijpen waarom Van Mierlo het bezoek aan Orient House in Oost-Jeruzalem wil doorzetten. Israel ziet in het bezoek een ondersteuning van de claim die de PLO legt op het oostelijk deel van de stad.

De CDA-fractie was al tegen het bezoek aan Orient House, “maar nu is de maat vol”, aldus CDA'er De Hoop Scheffer. “Als je een actieve rol wilt spelen in het vredesproces, moet je zeker niet een van de partijen schofferen.” De CDA'er heeft geen bezwaren tegen een ontmoeting van Van Mierlo met prominente PLO'ers, “maar doe het dan in Jericho of in Gaza-city.”

De VVD'er Blaauw heeft eind december al aangegeven tegen het bezoek te zijn. Van Mierlo gaf toen aan dat hij tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix, eind maart vorig jaar, met Peres gesproken had over zijn voorgenomen bezoek aan Orient House. Volgens een woordvoerder van buitenlandse zaken heeft Peres toen dezelfde geluiden laten horen als gisteren.

Van Mierlo is niet van plan af te zien van het bezoek, zo verklaarde zijn woordvoerder vanmorgen. De minister stelt zich op het standpunt dat hij met een bezoek aan Orient House precies hetzelfde doet als zijn collega's van EU-lidstaten. Het is volgens Van Mierlo gebruikelijk dat een minister van buitenlandse zaken van de EU bij een politiek bezoek aan Israel naar het hoofdkantoor van de Palestijnen gaat.

Volgens Weisglas en De Hoop Scheffer verschuilt Van Mierlo zich te gemakkelijk achter de Europese Unie. De Hoop Scheffer: “Het buitenlandse beleid van Nederland wordt niet gemaakt in Brussel, maar in Den Haag.” Weisglas: “We moeten niet als Pavlov-hondjes achter elkaar lopen op dit punt. Ik accepteer liever kritiek van de EU, dan dat ik het succes van een bezoek aan Israel in de waagschaal zet.”

Is een bezoek aan Orient House gebruikelijk, een overnachting op Palestijns grondgebied is dat niet. Zowel premier Kok als Van Mierlo zal in de nacht van 17 op 18 januari verblijven in de Gaza-strook. Het zou de eerste keer zijn dat een westerse regeringsleider dat doet.