Britse journalist in Nigeria opgepakt

LONDEN, 9 JAN. De Nigeriaanse politie heeft vorige week de correspondent van de Britse krant The Financial Times tijdens een bezoek aan Ogoniland gearresteerd. Dat heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken gisteren in een verklaring bekendgemaakt. Paul Adams, die sinds 1993 in Nigeria woont, wordt vastgehouden in de stad Port Harcourt in het zuidwesten van Nigeria. Gisteren kreeg een Britse diplomaat toestemming om hem te bezoeken. Het is voor buitenlandse journalisten vrijwel verboden om een bezoek te brengen aan Ogoniland sinds de MOSOP (de Beweging voor de Overleving van het Ogoni-Volk) haar campagne voor autonomie van het gebied begon. De beweging beschuldigt de Nigeriaanse autoriteiten en de oliemaatschappij Shell ervan de plaatselijke bevolking niet mee te laten delen in de opbrengsten van de oliewinning in het gebied en eist compensatie voor de schade die Shell aan het milieu in Ogoniland heeft toegebracht. (AP)