Apaches voor vredesmacht Bosnië

SARAJEVO, 9 JAN. De NAVO-vredesmacht IFOR heeft de Bosnische partijen gedreigd met “dodelijke vergelding' als ze militairen van de vredesmacht aanvallen. Daartoe zijn twee Apache-gevechtshelikopters naar Sarajevo overgebracht.

Het dreigement komt na een reeks van aanvallen op IFOR-patrouilles in verschillende delen van Bosnië en de beschieting van een Frans vliegtuig. De zware waarschuwing heeft volgens waarnemers tevens van doen met het komende bezoek van president Clinton aan Bosnië. Clinton komt waarschijnlijk zaterdag en blijft slechts enkele uren in Bosnië, maar het bezoek is ondanks de korte duur een nachtmerrie voor IFOR waar het de veiligheidsaspecten betreft.

Kolonel Mark Raynor, woordvoerder van IFOR, zei gisteren dat “vuur zal worden beantwoord en dat dat levens gaat kosten'. Hij zei te vermoeden dat de daders van de aanvallen op IFOR-soldaten er kennelijk achter proberen te komen hoever ze kunnen gaan voordat IFOR terugslaat. “De NAVO wil tonen dat ze niet met zich laat spotten voordat de sporadische aanvallen een serieuze uitdaging worden”, zo zei hij.

De Apache-gevechtshelikopters zijn uitgerust met zeer moderne apparatuur, zoals hittesensors en televisiecamera's om de bron van vijandelijk vuur op te sporen.

Generaal Sir Michael Walker, commandant van de IFOR-grondtroepen, heeft gisteren na een bezoek aan een van de Servische wijken van Sarajevo gezegd “ontmoedigd” te zijn door de Servische reacties op het vredesakkoord. Walker zag toe hoe de plaatselijke Serviërs een voormalige Volkswagenfabriek, die in de loop van de oorlog is omgebouwd tot wapenfabriek, in hun geheel ontmantelen. De Serviërs in de vijf wijken van Sarajevo die op grond van het vredesakkoord onder het gezag van de centrale Bosnische regering komen, trekken massaal uit de wijken weg om zich elders in de 'Servische Republiek' in Bosnië te vestigen. De ontmanteling van de fabriek maakt deel uit van die exodus.

Walker zei na het bezoek teleurgesteld te zijn door de uittocht van de Serviërs, die - zei hij - weinig over laat van “het multi-etnische karakter van de stad dat door de partijen in het vredesakkoord is onderschreven.”

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, beloofde gisteren een gedeeltelijke amnestie voor Bosnisch-Servische soldaten die in de oorlog tegen de Kroaten en de moslims hebben gevochten, maar die zich niet schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. De maatregel moet de Serviërs geruststellen over de bedoelingen van de Bosnische regering en bijdragen tot een stopzetting van de uittocht van Serviërs uit hun wijken bij Sarajevo. (Reuter, AP, AFP)