Al 40 doden door sneeuwval in VS

WASHINGTON, 9 JAN. Het ongebruikelijk strenge winterweer dat de afgelopen dagen het oosten van de Verenigde Staten heeft geteisterd heeft tot nu toe zeker 40 levens geëist. Enorme sneeuwval, harde wind en snijdende kou heeft het openbare leven in alle grote steden aan de oostkust vrijwel stilgelegd. Gisteravond trok de depressie, die zaterdag vanuit het zuiden was komen opzetten, in het noorden weer weg naar de Atlantische Oceaan.

Record hoeveelheden sneeuw vielen in Washington, New York en Boston. Philadelphia spande de kroon met zo'n 70 centimeter. Autoverkeer was nauwelijks mogelijk, vliegverkeer helemaal niet. Treinen reden nog wel, maar met grote vertragingen. Een trein van de Washingtonse metro kwam zondagnacht op een bovengronds metrotraject in de sneeuw vast te zitten, de passagiers konden pas na zes uur worden bevrijd.

De New-Yorkse effectenbeurs was gisteren slechts drie uur open. De Amerikaanse Senaat kwam vijftien minuten bijeen, maar de opkomst was laag. Ook het Hooggerechtshof hield een zitting. Maar de meeste andere instellingen, zoals scholen, kantoren, bedrijven, ministeries en luchthavens, en bedrijven waren gesloten. Vele zullen dat vandaag ook zijn. Ook de meeste winkels waren niet open.

Telefoonlijnen waren gisteren een groot deel van de dag overbezet, onder meer door het grote aantal computerbezitters dat thuis contact probeerde te leggen met Internet of andere netwerken. De olieprijzen in New York zijn door het barre weer gestegen (zie ook pagina 12).