ABB bouwt grootste drijvende olie- platform ter wereld

Het Zwitsers/Zweedse industrieconcern ABB Asea Brown Boveri heeft in een consortium met twee Noorse ondernemingen, de Maritime Group (voor 40 procent in handen van ABB) en Aker, een contract getekend met de Noorse staatsmaatschappij Statoil om het Asgard olieveld in de Noordzee te ontwikkelen.

Het consortium gaat daartoe een drijvend produktie- en opslagplatform leveren, dat in zijn soort de grootste in de wereld is. Het wordt in feite een schip met een lengte van 276 meter en een breedte van 45 meter, dat met zijn installaties een produktiecapaciteit van 200.000 vaten olie per dag kan bereiken en waarin 150.000 kubieke meter olie kan worden opgeslagen. De totale contractprijs bedraagt 400 miljoen dollar (645 miljoen gulden). Het is de bedoeling dat de olieproduktie van het 260 kilometer ten noordwesten van Trondheim gesitueerde olie- en gasveld in oktober 1998 kan beginnen. De reserves in dat veld worden geraamd op 735 miljoen vaten olie en 232 miljard kubieke meter gas.