26 bommen ontploft op Corsica

AJACCIO, 9 JAN. Seperatisten op het Franse eiland Corsica hebben in de nacht van maandag op dinsdag 26 kleine bommen laten ontploffen. De politie wist 11 explosieven, met ladingen variërend van 200 tot 300 gram, bijtijds onschadelijk te maken.

Er vielen geen slachtoffers en de schade aan gebouwen was beperkt. Tot de doelwitten behoorden overheidsgebouwen, banken, een postkantoor en een kantoor van staatsbedrijf France Telecom. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Rivaliserende onafhankelijkheidsbewegingen zijn met kerstmis een bommencampagne begonnen die zich uitstrekt over het gehele eiland. Vermoedelijk hangt de jongste campagne samen met een bezoek van de Franse minister van binnenlandse zaken, Jean-Louis Debré. Het bezoek van Debré staat voor deze maand op de agenda.

De campagne zou ook verklaard kunnen worden door onderhandelingen die de regering- Juppé voert met de nationalistische bewegingen op het eiland. Een woordvoerder van de regering heeft formeel ontkend dat er dergelijke gesprekken plaatsvinden. Afgelopen zaterdag meldde het Franse dagblad Libération dat president Chirac zijn naaste mdedewerker en vertrouweling Maurice Ulrich heeft opgedragen in het diepste geheim een regeling uit te werken die het eiland een aparte status zou geven die te vergelijken is met die van Overzeese Gebiedsdelen zoals Réunion.

Hoewel het 'verzet' op Corsica nog steeds wordt aangeduid als nationalistische beweging is het streven, aldus kenners, niet meer gericht op volledige onafhankelijkheid. De Corsicaanse economie zou niet op eigen benen kunnen staan. Een status aparte zou voordeliger zijn.

De nationalistische beweging, FLNC, is verscheurd in drie stromingen: een Canal Historique, een Canal Habituel en de Resistanza. De bovengrondse politieke bewegingen van deze verzetsstromingen hebben zware meningsverschillen die het afgelopen jaar bloedig zijn uitgevochten.

(Reuter, AP, AFP).