Zwitser Rosset breekt pink, Sampras zegt af met griep

ROTTERDAM, 8 JAN. De Zwitserse tennisser Marc Rosset kan hard slaan. Met zijn racket sloeg hij zaterdag in Perth in de finale van het toernooi om de Hopman Cup negentien aces tegen de Kroaat Ivanisevic. Met zijn hand ging hij later een reclamebord zo furieus te lijf, dat hij een haarscheurtje opliep in de pink van zijn rechter hand en de strijd moest staken.

Rosset en zijn 15-jarige partner Martina Hingis verspeelden in het gemengd dubbelspel op 6-3, 6-7 en 5-4 vier wedstrijdpunten tegen Ivanisevic en Iva Majoli. Het was het beslissende dubbel. Hingis had daarvoor Majoli in vijftig minuten gedeklasseerd met 6-3 en 6-0. Ivanisevic scoorde de gelijkmaker voor Kroatië tegen Rosset (7-6, 7-5) in een vuurgevecht met 35 aces.

Bij 5-5 in het dubbelspel verloor Rosset vervolgens zijn zelfbeheersing. Hij reageerde zijn frustratie over gemiste kansen af met wilde klappen op een reclamebord. Twee punten later, bij 30-0 op de opslag van Hingis, staakte hij de strijd. De pijn in de rechterhand was groot. In het ziekenhuis van Perth constateerden de doktoren een haarscheurtje in de pink. Een exacte diagnose was nog niet mogelijk door de zwellingen van de hand. Rosset heeft afgezegd voor het toernooi van Sydney, waar deze week onder andere Richard Krajicek en Jan Siemerink zullen spelen.

“Soms is het moeilijk jezelf onder controle te houden”, zei Rosset. “Het was jammer voor Martina. Die speelde een fabuleus toernooi en verdiende de Hopman Cup.” De tiener bleef ongeslagen in Perth en versloeg toppers als Huber, Majoli en Schultz.

Krajicek, die vorige week een wedstrijd staakte wegens pijn in zijn arm, heeft gisteren de training hervat. Hij is hersteld van de blessure, al heeft hij uit voorzorg het dubbelspel met Siemerink afgezegd. Krajicek, die elfde staat op de wereldranglijst, is in Sydney als tweede geplaatst.

De nummer één van de wereld, Pete Sampras, heeft zich afgemeld voor een demonstratietoernooi in Melbourne. Hij heeft griep. Het toernooi, de Colonial Classic, geldt als laatste voorbereiding voor de Australian Open, die volgende week maandag begint. De deelname van Sampras aan het eerste grand-slamtoernooi van dit jaar is niet in gevaar. “Sampras herstelt thuis in Florida van de griep”, zei een woordvoerdster. “Hij neemt een week vrij om er zeker van te zijn dat hij fit is voor de Australian Open.”

Titelhouder Andre Agassi, die zich wel in Australië zal voorbereiden, is fit en hersteld van zijn borstblessure. Hij gaf gisteren al een persconferentie. “Het is lekker om je weer gezond te voelen”, zei Agassi die sinds half oktober geen wedstrijd meer heeft gespeeld. “Het zal duidelijk zijn dat ik een hoop energie heb.” Een gescheurde borstspier hield hem ruim twee maanden langs de kant. Agassi miste onder meer de Davis-Cupfinale in Moskou. Hij speelt vanaf woensdag met zeven andere spelers in de Colonial Classic in Kooyong.

In Doha zegevierde Petr Korda, die veel moeite had met zijn Marokkaanse tegenstander Younes El-Aynaoui. De Tsjech won twee sets via de tiebreak (beide keren met 7-5) en verloor de tussenliggende set met 6-2. In de halve eindstrijd verraste El-Aynaoui tegen de als eerste geplaatste Muster. Hij won met 6-4 en 6-4 in 69 minuten.

Muster was niet onder de indruk geraakt van het spel van de Marokkaan, de nummer 110 van de wereld. “Hij heeft één klap: zijn opslag”, gromde Muster. “Als die niet in is, heeft hij niets.” Over zijn nederlaag was Muster kort. “Ik had last van een enkelblessure.”

El-Aynaoui, binnengekomen op een wild card, maakte geen geheim van zijn gevoelens voor Muster. “Hij is geen vriendelijke jongen. Ik denk niet dat hij veel vrienden heeft op de tour.”

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis, die deze week in Jakarta spelen, haalden in Doha in het dubbelspel de finale, maar verloren daarin van Mark Knowles uit de Bahamas en Daniel Nestor uit Canada.

Acht dagen voor de Australian Open testte Jevgeni Kafelnikov zijn vorm in Adelaide. De als eerste geplaatste Rus won het toernooi door met een overwinning op Byron Black uit Zimbabwe. De finale werd: 7-6, 3-6 en 6-1. Voor Black, veertigste op de wereldranglijst, was het de eerste finale in het enkelspel in zijn loopbaan.