'Wezen in China worden doelbewust uitgehongerd'

PEKING/ BRUSSEL, 8 JAN. De Amerikaanse organisatie voor de rechten van de mens, Human Rights Watch, heeft China er gisteren van beschuldigd weeskinderen systematisch te verwaarlozen. In Chinese weeshuizen is mishandeling en bewuste uithongering de praktijk, zegt de organisatie in een rapport. Een kind in een Chinees weeshuis heeft een kans van minder dan 50 procent op overleving langer dan een jaar. Peking heeft de aantijgingen ten stelligste ontkend, maar andere bronnen bevestigen de uitkomsten van het rapport.

Human Rights Watch geeft in het 331 pagina's tellende rapport onder meer een beschrijving van de situatie in een groot weeshuis in Shanghai, het Instituut voor het Welzijn van Kinderen, waar volgens de organisatie tussen december 1988 en oktober 1992 bijna 400 kinderen, met name baby's, door verwaarlozing en ondervoeding om het leven zijn gekomen. Individuele gevallen worden nauwkeuring beschreven. Sun Zhu was gezond toen ze als baby het weeshuis binnenkwam. Na een paar maanden was ze vel over been “en zo hongerig dat ze probeerde het vlees van haar eigen handen te eten”. Ze stierf. De 12-jarige Di Qiang overleed in februari 1992. Hij had eerder geprobeerd voedsel te stelen en werd voor straf aan bed vastgebonden; hij kreeg geen eten en drinken meer tot de dood erop volgde.

Human Rights Watch gebruikt in het rapport de officiële statistieken van de Chinese overheid die uitwijzen dat de situatie in andere weeshuizen even erg is als in Shanghai. In enkele provinciale weeshuizen werd zelfs een sterftecijfer van ruim 70 procent gemeld. “Alles wijst erop dat de hoge sterftecijfers in de Chinese weeshuizen worden veroorzaakt door een bewuste politiek van uithongering en medische verwaarlozing”, aldus Human Rights Watch.

De organisatie maakte bij haar onderzoek in Shanghai onder meer gebruik van de ervaringen van een arts, Zhang Shuyun, die in het weeshuis heeft gewerkt. Zhang, die inmiddels naar het buitenland is gevlucht, gaf gisteren in Brussel uitleg over de Chinese politiek ten aanzien van weeskinderen. In de weeshuizen bestaat een quotom, zo zei Chang, dat niet mag worden overschreden. Worden er desondanks toch meer wezen 'aangeboden' - en dat gebeurt veelvuldig - dan wordt voor hen de zogenoemde 'snelle oplossing' gekozen, dat wil zeggen: volledige onthouding van voedsel en zorg.

Onafhankelijk van Human Rights Watch hebben Britse journalisten van het tv-station Channel 4 een documentaire gemaakt over de Chinese weeshuizen. Return to the Dying Rooms (Terug naar de sterftekamers) schetst eveneens een beeld van grote verwaarlozing en hoge sterftecijfers. De film wordt morgen in Groot-Brittannië uitgezonden.

China liet gisteren in een reactie weten dat de gezondheidszorg voor kinderen grote vorderingen heeft gemaakt. De beschuldiging van doelbewuste verwaarlozing van weeskinderen is volgens Peking “in het geheel op niets gebaseerd”. De uitzending van de Britse documentaire “vergiftigt” het klimaat tussen Londen en Peking, aldus de Chinese regering. Buitenlandse journalisten zijn uitgenodigd om zelf in het weeshuis van Shanghai poolshoogte te nemen. (AP, Reuter)