Wereldrecord voor Chinees zwemtalent

HONGKONG, 8 JAN. De 14-jarige Chinese zwemster Han Xue heeft bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Hongkong het wereldrecord op de 50 meter schoolslag verbeterd. Ze zwom de afstand zondag in 31,11 seconden. Dat was 0,08 sneller dan de Zweedse Louise Karlsson in november 1992.

Het was pas de tweede keer dat Han Xue meedeed aan internationale zwemwedstrijden. Eerder in het toernooi werd de puber uit Peking gediskwaliceerd nadat ze in de serie voor de 100 meter vrije slag te veel wiebelde op de startblokken. De jury wilde de zenuwen niet door de vingers zien. Han Xue reageerde gelaten op de diskwalificatie.

“Na de diskwalificatie was ik erg teleurgesteld”, aldus het meisje dat vanaf haar vierde jaar de zwemkunst machtig is. “Mijn coach Yao Zhengjie eiste van me dat ik het op de 50 meter schoolslag beter zou doen. Ik dacht dat ik een kans had het wereldrecord te verbeteren. Maar toen dat ook inderdaad gebeurde, kon ik het nauwelijks geloven.”

Han Xue is de exponent van een nieuwe, zeer jeugdige lichting Chinese zwemmers en zwemsters na de 'dopinggolf' van 1994. In dat jaar reageerden zeven deelnemers aan de Aziatische Spelen in Hiroshima positief bij de dopingcontrole. Als gevolg daarvan kreeg China vorig jaar geen uitnodiging voor de Pan Pacific-kampioenschappen in de Verenigde Staten.

Xue debuteerde vorige maand in Brazilië bij de WK kortebaan op het internationale podium. Ze maakte deel uit van de ploeg die op de 4x100 meter vrije slag een wereldrecord vestigde. “Individueel bakte ik er weinig van. Ik voelde me niet zo lekker, ik denk door het klimaat. In Hongkong ben ik meer in mijn element. Mijn doel is me te plaatsen voor de Olympische Spelen en dan een medaille te veroveren.”

Een andere Chinese, de 17-jarige Jia Yuanyuan, won drie onderdelen in haar internationale debuut. Zaterdag finishte ze als eerste op de 50 en 200 meter rugslag, gisteren won ze de 100 meter rugslag. De 19-jarige Liu Limin miste een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag door een recente griepaanval. Liu Limin mocht van de teamleiding geen medicijnen nemen tegen de griep uit vrees voor een positieve reactie op de dopingcontrole. “Het is beter op safe te spelen”, zei haar coach Zhao Ge. “Anders slipt er misschien iets tussendoor omdat allerlei middeltjes tegen griep en verkoudheid substanties bevatten die op de zwarte lijst staan.”

De wedstrijden in Hongkong waren de eerste van een serie van acht geldend voor het klassement om de wereldbeker. Ruim honderd deelnemers uit zestien landen namen deel in de Aziatische metropool. Van de 34 disciplines won China veertien gouden plakken. Japan eindigde als tweede met zes eerste plaatsen. Door de resultaten van het afgelopen weekinde scharen de Chinese zwemsters zich bij de favorieten voor de Olympische Spelen.