Wanneer pieken de beesten?

Ruud Elfers houdt niet van half werk. De softbalcoach met een voorliefde voor de mystieke Tai Zen-leer kiest zijn momenten. Het Europees kampioenschap in Italië was bijzaak, zo hield hij zijn meiden begin vorig jaar voor. Het olympisch kwalificatietoernooi genoot voorrang. De meiden - 'beesten' in de terminologie van Elfers - luisterden, 'piekten' alleen op het uitverkoren tijdstip en wonnen het plaatsingstoernooi in Haarlem.

Het leverde de softbalsters geen uitverkiezing op voor de 'Sportploeg van het Jaar 1995'. Genomineerd werden wel de Europese kampioenen hockey en volleybal. Elfers en de zijnen keken vanuit de huiskamer onbewogen toe op oudejaarsavond.

Hun doel is heilig en vastomlijnd, het geloof in eigen kunnen onbegrensd. Enkele softbalsters tattoeëerden vlak na de kwalificatie op hun benen de afbeelding van de vijf olympische ringen. Going on a mission liet Elfers op de T-shirts van zijn meiden drukken met verder '30 juli 1996', de dag van de olympische finale.

Zouden volleybalcoach Bert Goedkoop en hockeycoach Tom van 't Hek de agenda van Atlanta inmiddels hebben doorgenomen? De laatste waarschijnlijk wel, zij het heel voorzichtig. Zijn hockeysters werden afgelopen zomer Europees kampioen en waanden zich voor even terug aan de internationale top. Het kwalificatietoernooi in Zuid-Afrika bleek echter een moeizame affaire. Goedkoop heeft de olympische kalender vermoedelijk (nog) helemaal niet onder ogen gehad. Hij heeft andere zorgen. Plaatsingszorgen. De Europees kampioen met de onbevangen speelstijl bleek de afgelopen dagen in de Bremer Stadthalle vele maatjes te klein in de strijd om een olympisch ticket. Alleen Kroatië werd tot twee keer toe bedwongen. Rest het toernooi in Osaka, de laatste strohalm in mei. Zonder T-shirts in de koffers of tattoo's op armen en benen. Misschien kunnen de hockey- en volleybalmeiden binnenkort hun ervaringen uitwisselen.

Collectief brainstormen als heildronk voor Atlanta. Wietske, Dillianne en Mijntje aan één lange tafel met tegenover zich Cintha, Elles en Marit. Met aan beide tafelhoofden twee bevlogen gespreksleiders, Goedkoop en Van 't Hek. Met een filosofisch getint voorwoord door Ruud Elfers. Misschien kan het NOC*NSF dit openhartige rendez-vous organiseren. Goedkoop en Van 't Hek, twee eigenzinnige oud-internationals. Gespreksstof te over. Verhitte debatten op weg naar Atlanta. Verderop droomt Elfers onbekommerd van 30 juli.

    • Mark Hoogstad