VS schenken Jordanië vliegtuigen en tanks

AMMAN, 8 JAN. De Verenigde Staten hebben Jordanië een pakket wapens ter waarde van 300 miljoen dollar aangeboden, waaronder 16 F-16 gevechtsbommenwerpers en 50 tanks. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, gisteren meegedeeld op een persconferentie in Amman. De Jordaanse koning Hussein heeft het pakket zoals hij zelf zei “met diepe waardering” geaccepteerd. Het huidige materieel van het Jordaanse leger is sterk verouderd.

“We zien Jordanië als de scharnier in de veiligheid in het Midden-Oosten”, zo zei Perry. “Daarnaast is Jordanië een oude vriend en bondgenoot van de Verenigde Staten. En, in het bijzonder, de samenwerking tussen onze ministeries van defensie is sterk en wordt nog sterker.”

De betrekkingen tussen Jordanië en de VS zijn na de oorlog in het Golfgebied waarin koning Hussein de Iraakse leider Saddam Hussein steunde, geruime tijd moeizaam geweest. Sinds Jordanië echter in oktober 1994 een volledig vredesverdrag met Israel ondertekende, zijn de relaties gestaag verbeterd. Het laatste half jaar heeft Hussein bovendien aanzienlijke afstand genomen van Saddam Hussein, zelfs verder dan andere landen in de regio wensen.

Het resultaat is dat Jordaanse vertegenwoordigers nu op een vriendelijke ontvangst in het Amerikaanse Congres kunnen rekenen. De pro-Israelische lobby, die ooit zeer vijandig stond tegenover wapenleveranties aan het koninkrijk, heeft zich nu actief voor Jordanië ingezet. In Jeruzalem onderstreepte Perry vandaag dat de VS bereid zijn troepen op de Hoogvlakte van Golan te legeren als onderdeel van een vredesakkoord tussen Israel en Syrië. Tevens beloofde hij Israel nog eens 200 miljoen dolar voor de ontwikkeling van de Israelische Arrow anti-raketraket. Minister van buitenlandse zaken Warren Christopher bezoekt deze week Damascus en Jeruzalem om vooruitgang in het vredesoverleg te stimuleren. De jongste onderhandelingsronde werd vrijdag in Washington afgesloten in een redelijk optimistische atmosfeer. (Reuter, AP)