Tomba superieur in Oostenrijkse sneeuw

FLACHAU, 8 JAN. Alberto Tomba groeit langzaam maar zeker naar zijn gewenste supervorm. De Italiaanse topskiër won gisteren in het Oostenrijkse Flachau een slalom voor de wereldbeker, nadat hij een dag eerder op dezelfde piste in de reuzenslalom als tweede was geëindigd achter de Zwitser Urs Kälin.

“Ik heb alle critici dit weekeinde laten zien dat mijn opbouw naar de WK in Spanje klopt”, zei de 29-jarige Tomba na zijn derde zege dit seizoen en de 47ste overwinning in zijn loopbaan.

Voor Tomba, drievoudig olympisch kampioen, kwamen zijn uitstekende prestaties niet als een verrassing. “Ik heb altijd al gezegd dat dit seizoen de wereldbeker voor mij op het tweede plan komt. Alleen het goud op de WK over een maand in de Sierra Nevada telt. Ik hoop mijn vorm vast te kunnen houden.”

In de slalom stond hij na de eerste manche nog vierde. Tomba deed alsof hij met opzet een plaats in de luwte had gekozen. “Ik wist dat de piste zacht was en kreeg op deze manier in de tweede manche een beter startnummer”, verklaarde hij met een stalen gezicht.

In de tweede duik langs de poortjes was Tomba niet te evenaren voor de concurrentie. Voor 20.000 toeschouwers kwam hij uit op een totaaltijd van 1.41,05, tweetiende seconde voor de Oostenrijker Mario Reiter die de beste tijd maakte in de eerste manche. De Sloveen Jure Kosir finishte tot zijn ontzetting slechts als derde.

In de reuzenslalom van zaterdag vierde de Zwitser Kälin, tweede op de Winterspelen van Lillehammer, zijn eerste overwinning in zeven jaar. Hij zag Tomba in de tweede manche wel dichterbij komen, maar hield door een supersnelle eerste afdaling voldoende tijd over om de Italiaan te verslaan.

Van de Nederlandse toppers kwamen Bram van Es en Harald de Man in actie. Het duo bleek nog weinig vorderingen te hebben gemaakt ten opzichte van de afgelopen jaren. Van Es eindigde zaterdag op de reuzenslalom in de eerste manche als 55ste.

De Man beging gisteren in de eerste run van de slalom een technische fout. Voor beide skiërs was het de eerste wereldbekerwedstrijd in dit seizoen.

Van Es had zes seconden achterstand op Tomba, met wie hij samentrainde. “Ik had gehoopt hooguit vier seconden op hem te verliezen”, vertelde hij. Zijn landgenoot De Man had halverwege de eerste manche vier seconden achterstand op de Oostenrijker Reiter, de snelste in de run. De Man nam bewust veel risico. “Ga je op safe naar beneden, dan eindig je als laatste.”

De vrouwen kwamen in de Sloveense wintersportplaats Maribor in actie. Zaterdag won de Duitse Katja Seizinger de reuzenslalom. Een dag later ging de hoofdprijs in de slalom naar de Zweedse Kristina Andersson, die haar tranen de vrije loop liet toen ze zich realiseerde dat ze op 30-jarige leeftijd voor het eerst een wedstrijd voor de wereldbeker winnend had afgesloten.

De zege van Andersson was zeer verrassend. Ze bleef met een totaaltijd van 1.45,36 zeshonderdste seconde voor op de Duitse specialiste Elfi Eder, dit seizoen tot nu toe verreweg het sterkst op dreef in de zes slaloms die tot nu toe voor de wereldbeker zijn gehouden.

Andersson trof het dat landgenote Pernilla Wiberg halverwege de tweede manche ten val kwam, nadat ze te veel op de binnenkant van haar ski's had geleund. De olympisch kampioene in de combinatie, dit seizoen goed voor twee slalomzeges, had na de eerste manche nog een comfortabele voorsprong.

Frappant was de derde plaats voor de 19-jarige Claudia Riegler die voor haar tweede vaderland Nieuw-Zeeland startte. Als Oostenrijkse slaagde ze er niet in zich voor de nationale juniorenselectie te kwalificeren. Omdat haar moeder Nieuwzeelandse is, besloot Riegler de gelegenheid aan te grijpen van ski-nationaliteit te wisselen. “Ik droomde dat ik als derde zou finishen. Het kwam nog uit ook”, stamelde Riegler.

Katja Seizinger kwam in de verste verte niet in de buurt van haar overwinning van zaterdag in de reuzenslalom. De skister uit Halblech viel in de slalom al na tien seconden in de eerste manche. In de reuzenslalom kwam Seizinger tot een tijd van 2.14,30 tegen 2.14,98 voor de nummer twee, de Zwitserse Sonja Nef. Als derde eindigde de Duitse Martina Ertl, eerste in de klassementen om de wereldbekers reuzenslalom en algemeen. (SID)