Ticket Atlanta voor Duitse volleybalsters

BREMEN, 8 JAN. Duitsland heeft zich verzekerd van deelname aan het olympisch vrouwenvolleybaltoernooi in Atlanta. De geroutineerde ploeg versloeg gisteren favoriet Rusland verrassend in ruim anderhalf uur met 3-2 in de eindstrijd van het kwalificatietoernooi in Bremen.

Nederland eindigde in de Stadthalle bij het Europese plaatsingstoernooi als derde. In de troostfinale won Oranje met 3-1 van Kroatië. Tegen dezelfde tegenstander behaalde de Europees kampioen zaterdag de eerste overwinning (3-0) in de poulewedstrijd, nadat de ploeg eerder kansloos verloor van achtereenvolgens Duitsland en Rusland.

Nederland is samen met Rusland en Kroatië aangewezen op de laatste kwalificatiemogelijkheid, het plaatsingstoernooi van eind mei in Osaka. Vanaf 26 mei spelen de beste zeven niet-geplaatste landen van de wereldranglijst samen met gastland Japan om drie resterende tickets voor Atlanta.

Zelden zal bondscoach Bert Goedkoop zoveel hebben moeten coachen als in Bremen. De glimlach bij de speelsters bleef, ondanks de fikse afstraffingen tegen Duitsland en Rusland. Alleen was de kleur op alle gezichten verdwenen. Niemand of niets kreeg het team op gang, tot teleurstelling van de hele ploeg.

De herhaling van de EK-finale eindigde zaterdag in 3-0 en zondag in de strijd om de derde plaats in 3-1. “Fysiek waren we in Bremen niet in staat een hoog niveau te bereiken”, gaf Goedkoop als reden voor het mislukte evenement. Diverse speelsters bleven in de Stadthalle ver onder hun normale niveau. Leferink, speelverdeelster Fledderus, Brinkman en Fleurke haalden nooit het niveau van het perfect verlopen EK.

Zaterdag en zondag haalde Goedkoop de bezem door zijn eerste team. Toen stond bijvoorbeeld Marrit Leenstra in de basis en kwam Machovcak in het veld. Het waren noodgrepen. Leenstra, normaal slechts tweede keus, groeide uit tot aanjager. Het zegt genoeg over het peil van de anderen. “Wij groeien vaak in een toernooi, hebben voor een evenement vijf tot zes wedstrijden nodig om op het gewenste niveau te komen. Die voorbereiding ontbrak nu door het overladen programma”, aldus Goedkoop, die winnaar Duitsland vooraf slechts als programmavulling betitelde.

De speelsters gaan na Bremen terug naar de clubs. De voorbereiding op Japan begint weer in april. “Dan spelen we in de aanloop zo'n vijftien wedstrijden tegen toplanden. Dan staan we er ook weer”, is de mening van Goedkoop.