Thomas behaalt derde schaatstitel op rij

DEN HAAG, 8 JAN. Drie vrouwen blijven voorlopig het Nederlandse schaatsen beheersen. Annamarie Thomas behaalde bij de nationale kampioenschappen allround voor de derde maal op rij de titel. Tonny de Jong bleef goed in haar spoor. Carla Zijlstra domineerde als vanouds op de lange afstanden. Het drietal vertegenwoordigt Nederland over twee weken bij de Europese titelstrijd in Heerenveen.

Alleen de strijd om het derde EK-ticket was spannend. Barbara de Loor en Zijlstra streden om dat startbewijs. Vorig jaar haakte De Loor na de 1.500 meter met een beenblessure af. Nu leek ze na drie afstanden de beste papieren in handen te hebben. Zijlstra moest op de 5.000 meter dertien seconden goedmaken. Maar zelfs in een rechtstreeks duel wist De Loor niet in het spoor van haar concurrente te blijven.

Zijlstra twijfelde geen moment aan zichzelf. “Natuurlijk was ik gespannen maar ik wist dat ik het kon”, zei ze. “Niet alles hing af van een deelname aan het EK, maar ik ben toch heel blij dat ik het heb gehaald. Toen ik wist dat het gat groot genoeg was, heb ik gas teruggenomen. Ik wilde me hier niet helemaal te 'braggel' rijden. De WK afstanden zijn mijn belangrijkste toernooi. Het EK is een leuk extraatje.”

De Loor mist opnieuw een groot toernooi. De rijdster nam in 1993 voor het laatst deel aan een Europese titelstrijd. Als lid van Jong Oranje noemde Leen Pfrommer haar de opvolgster van ex-DDR-vedette Karin Kania, maar ze heeft de verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Toen De Loor zich in 1994 niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen in Hamar, kreeg ze een terugval. Ze tobde vooral met haar gezondheid. Ze heeft last van inspanningsastma. Met behulp van acupunctuur probeert ze dit te onderdrukken. De Loor: “Natuurlijk baal ik dat ik niet naar het EK ga. Maar voor mijn gevoel heb ik voor het eerst sinds lange tijd weer een goed toernooi gereden. Dat is voor mij het belangrijkste. Zijlstra heeft nog een voorsprong, maar ik ben ervan overtuigd dat ik haar ooit kan verslaan.”

De achterstand met Thomas is echter groot. De Friezin legde de basis voor haar derde titel met overwinningen op de 500 (42,17) en 1.500 meter (2.07,24). Ze verbaasde vooral zichzelf met deze prestatie. “De Jong is de laatste tijd zo goed in vorm”, zei Thomas. “Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik haar voor zou blijven. Door mijn rugblessure heb ik tien weken maar wat gedaan. Ik ben nog niet zeker van mijn zaak. Deze titel geeft mij het zelfvertrouwen dat ik nodig had.”

Thomas zit nog niet op het niveau van vorig jaar. Toen eindigde ze bij de Europese titelstrijd als tweede, achter Gunda Niemann. De Duitse is herstellende van een knieoperatie. Ze beslist woensdag of ze in Heerenveen haar titel zal verdedigen. Thomas wil zich echter niet met een eventuele absentie van Niemann bezighouden. “Ik kijk alleen maar naar mezelf. Als Gunda er niet is, zijn er wel andere concurrenten.” (ANP)