Terpstra spreekt voetbalcoaches vermanend toe

ZEIST, 8 JAN. Coaches in het betaalde voetbal moeten zich niet stil houden wanneer voetbalwedstrijden worden ontsierd door uitingen van racisme. Volgens de staatssecretaris van sport, Erica Terpstra, gebeurde dat het afgelopen jaar toch nog te vaak. “Met z'n allen moeten we natuurlijk ageren tegen dergelijke uitingen. U heeft er misschien niet altijd tijd voor, maar het hoort wel degelijk bij uw vak.”

De staatssecretaris opende gisteren het door de organisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) georganiseerde symposium 'Trainer/coach, een vak!'. Terpstra sprak de aanwezige trainers uit het professionele voetbal vooral aan op wat zij noemde “uw publieke rol”. “Veel mensen ervaren de voetbalsport als positief, maar helaas zitten er ook negatieve kanten aan de voetbalsport: supportersgeweld, racisme, grove spreekkoren. Als we daar niets aan doen, gaat het spel kapot en zullen ook de sponsors afhaken. Het is daarom ook in het belang van uw eigen beroepsorganisatie dat u uw verantwoording neemt en het goede voorbeeld geeft aan jonge professionals en amateurs.”

Terpstra, die haar gehoor liet weten bijna wekelijks te genieten van een voetbalwedstrijd, benadrukte ook het belang van sportief gedrag op het veld. “De Generaal, Rinus Michels, sprak ooit de gevleugelde woorden 'Voetbal is oorlog'. Daardoor leek het misschien alsof de deur open werd gezet en alles geoorloofd was. Maar zo is het natuurlijk niet. Iedere trainer-coach moet niet alleen succes nastreven, maar net zo goed ook fair-play.”

Vóór de staatssecretaris zich naar een nieuwe afspraak haastte, had ze nog wel een speciaal verzoek aan trainers die internationals in hun selectie hebben: “Toe, neem die jongens nou eens een keer een half uurtje apart en leer ze dan de tekst van het eerste couplet van ons volkslied.”

Juist die trainers waren op het symposium van de CBV in Zeist echter afwezig. Dick Advocaat van PSV en Arie Haan van Feyenoord zaten met hun club in het buitenland. Louis van Gaal kwam alleen voor aanvang van het officiële gedeelte even langs om zijn collega's de hand te schudden en hen veel goeds in het nieuwe jaar toe te wensen. De Ajax-coach vertrok later op de middag met zijn club voor een trainingsstage naar Israel.

De CBV, waarvan Van Gaal de voorzittershamer hanteert, is de belangenvereniging voor de coaches in het betaalde voetbal en houdt zich onder meer bezig met het competitiebeleid, opleidingen, contracten en pensioenen van trainers. De organisatie heeft 125 leden (circa 95 procent van alle coaches in het betaalde voetbal) en maakt deel uit van de trainersvakbond VVON. Later deze maand hoopt de CBV echter als een zelfstandige organisatie verder te gaan. Volgens Jan Reker, secretaris-penningmeester van de CBV, hebben de trainers uit het betaalde voetbal te weinig invloed binnen de door afgevaardigden uit de amateursectie geleide VVON. “Voor ons is dat een slechte zaak, want daardoor kunnen we onze specifieke wensen onvoldoende overbrengen bij de clubs en de KNVB”, zei Reker gisteren. “We vinden dat het daarom tijd is geworden om op eigen benen te gaan staan.”

    • Paul de Lange