Sneeuwval legt leven stil in oosten VS

WASHINGTON, 8 JAN. Zware sneeuwval, op sommige plaatsen in combinatie met harde wind en gladheid, heeft het openbare leven in het oosten van de Verenigde Staten gisteren en vandaag grotendeels stilgelegd. In en om Washington waren de wegen zo slecht begaanbaar dat talloze werknemers met geen mogelijkheid naar hun werk konden komen. De musea, die zaterdag voor het eerst in drie weken waren opengegaan, werden zondag alweer gesloten. En anders dan bij het conflict tussen de president en het Congres werden nu ook luchthavens gesloten, kerkdiensten afgelast en werknemers van internationale organisaties als de Verenigde Naties en het Internationale Monetaire Fonds gemaand thuis te blijven.

In Duitsland zijn het afgelopen weekeinde als gevolg van ijzel tien mensen omgekomen in verkeersongelukken. Ruim tweehonderd mensen raakten gewond. Er werden meer dan tweeduizend ongelukken gemeld, voornamelijk in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Verschillende gedeelten van snelwegen werden afgesloten in verband met de grote ravage na sommige ongelukken, vooral tussen Neurenberg en Frankfurt. De snelweg tussen Frankfurt en Kassel is gisteren enige tijd geheel afgesloten geweest na een reeks van ongelukken.

In Oostenrijk waren ongeveer vijftig auto's bij kettingbotsingen betrokken op de A3, waar twee meter sneeuw viel. Reddingswerkers konden de ingesneeuwden slechts met grote moeite bereiken. Verscheidene mensen raakten gewond bij een kettingbotsing in het Zwitserse kanton Thurgau.

In Nederland zijn als gevolg van de gladheid het afgelopen weekeinde vier doden gevallen. Een 49-jarige koster uit het Drentse Smilde was voor de gereformeerde kerk zout aan het strooien, toen hij op een hek viel en vermoedelijk zijn nek brak. Op verkeersknooppunt Hoevelaken overleed zaterdagmorgen een 24-jarige man, nadat zijn auto op de A1 tegen een praatpaal was gebotst. In Laag-Soeren kwam zondagmorgen een 54-jarige man uit Rheden om, toen hij met zijn auto een boom ramde. Een 22-jarige automobilist uit Kamerik kwam vannacht om het leven, toen zijn auto in Harmelen tegen twee bomen reed en omgekeerd op een dichtgevroren sloot belandde. De politie vermoedt dat de auto door gladheid in een slip was geraakt.