Perry: VS breiden aanwezigheid in Golfgebied nog uit

RIAD, 8 JAN. De Verenigde Staten zullen hun militaire aanwezigheid in het Golfgebied nog verder uitbreiden om de lange-termijndreiging die uitgaat van Iran en Irak het hoofd te bieden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zaterdag in de Saoedische hoofdstad Riad gezegd tegen verslaggevers die hem vergezellen op zijn rondreis door het Midden-Oosten.

Een defensieplan voor de regio dat is opgesteld door Amerikaanse bevelhebbers is, aldus Perry, bedoeld om die twee landen af te houden van agressie door duizenden militairen plus tanks en gevechtsvliegtuigen ter plaatse te legeren. Perry erkende dat de Iraakse dreiging aanzienlijk is verminderd in vergelijking met de tijd vóór de Golfoorlog van 1991, “maar we kunnen haar niet negeren”. Iran is gevaarlijk als het massa-vernietigingswapens ontwikkelt, waarmee het volgens de VS en Israel druk bezig is.

Perry gaf geen bijzonderheden over het defensieplan. Generaal Binford Peauy III, chef van het Amerikaanse Centraal Commando, die Perry begeleidde, was niet geneigd te praten over het plan dat hij zal moeten uitvoeren. “Eerlijk gezegd zouden we er helemaal niet over moeten praten”, aldus generaal Peay. Maar duidelijk is dat de legering van materieel voor een pantserbrigade in Koeweit en voor een pantserbataljon in Qatar en versterking van de luchtmacht onderdeel van het plan zijn. De VS hebben verder al 13.000 manschappen in het Golfgebied gestationeerd.

Hoog op Perry's agenda in Saoedi-Arabië stond het winnen van Riads steun voor de Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied, alsmede versterking van de Saoedische strijdkrachten, waarvoor de Amerikaanse wapenindustrie verdere orders hoopt te krijgen. In Saoedi-Arabië bestond al niet veel enthousiasme voor versterking van de Amerikaanse aanwezigheid, en nu kroonprins Abdullah de dagelijkse leiding over het land van zijn zieke broer Fahd heeft overgenomen, zal die situatie in het beste geval niet veranderen. Abdullah staat bekend als minder pro-Westers dan koning Fahd.

Perry uitte zaterdag zijn “grote vertrouwen” in prins Abdullah. “We geloven dat het koninkrijk in goede handen is. Wij denken dat de situatie stabiel is”, zei hij. (Reuter, AP)