Oudjes doen het nog goed

Jong Oranje heeft gisteren in Hilversum de traditionele wedstrijd tegen de oudgediende rugbyers van boven de dertig jaar verloren. In het duel om de Karel van Spengen-beker, die het nieuwe seizoen inluidt, keken de oud-internationals aanvankelijk tegen een 8-10 achterstand aan. Na de rust stelden de veteranen hun tactiek met succes bij. De nationale ploeg, bestaande uit spelers die jonger zijn dan 21, scoorde geen enkel punt meer. De 'oudjes', onder wie bondscoach John van Altena, brachten de eindstand op 18-10. De 48-jarige bondscoach licht de overwinning toe.

Hoe kan een veteranen-team sterker zijn dan Jong Oranje?

Wij hadden in onze opstelling vier rugbyers staan die nog zó met het nationale team mee zouden kunnen. Die zijn allemaal onder de vijfendertig. Daarbij hadden we nog een paar spelers rondlopen die in de hoogste competitie uitkomen. Degenen die niet regelmatig meer spelen, zoals ik, konden met zo'n sterke ondersteuning en dankzij het spelletje dat we gisteren speelden makkelijk het benodigde niveau halen.

Welk spelletje speelden jullie dan?

Na de rust, toen we met 8-10 achter stonden, hebben we de tactiek bijgesteld. Het had heel veel geregend en daardoor was het veld spek- en spekglad. Onze routiniers speelden op balbezit en lieten de jeugd er gewoon niet aankomen. Het was puur een fysieke kwestie. Wij konden met onze ervaring van de omstandigheden profiteren. De jeugd kwam op dat zware veld niet uit de voeten. Zo hadden we weinig problemen met hun sterkte punt, de snelheid. Daar konden ze op dit veld geen gebruik van maken.

Zegt jullie overwinning iets over de kwaliteit van Jong Oranje?

Ik vind van niet. Ze misten enkele vaste krachten en de vervangers konden het spel niet verdelen. Je moet daarbij niet vergeten dat ze tegen routiniers speelden die de bal goed onderschepten. Het is geen rampzalig gebeuren voor Jong Oranje. Ze konden gewoon niet uit de voeten op dat zware veld.

Hoe reageerden de jeugdige spelers na afloop?

Ze waren natuurlijk teleurgesteld, maar na afloop viel er toch nog wat te vieren want er was een receptie waar iedereen welkom was. Mijn assistent Rob Brouwer had namelijk de prestatie-pul gewonnen. Hij was dit jaar de meest waardevolle man in het rugby. Zoals de traditie het voorschrijft, moest hij gisteren zijn bier uit de zilveren bokaal drinken.