Osdorp Posse wint Popprijs '95 op 10de Noorderslag; Nederpop binnen de hokjes

Concert: Noorderslag met o.a. Osdorp Posse, Van Dik Hout, Hallo Venray, Extince, Benjamin B., Human Alert, Ebo Man, Psychick Warriors Ov Gaia, Treble Spankers, Reboelje, Orphanage, West Klan. Gehoord: 6/1 Oosterpoort, Groningen.

Al vierde het Groningse Noorderslag-festival, waar uitsluitend Nederlandse groepen optreden, dit jaar haar tiende editie, het jubileum gaf geen aanleiding tot grote vreugde over de situatie van de vaderlandse popmuziek. Te oordelen naar de parade van vijfendertig bands die zaterdagavond tussen acht uur 's avonds en half vier 's ochtends voorbij trok zit de nieuwste lichting muzikanten vast in keurig omlijnde genre-hokjes.

Wat voor opwindende en succesvolle groepen daar ook tussen mogen zitten, het avontuur lijkt afwezig. De Nederlandse popmuziek is op te delen in de categorieën dance, punk, nederhop en rock - en daarbuiten gaapt de leegte. Vooral de bands met een klassieke bezetting van gitaar, bas, drums en zanger(es) bleken tam. Met uitzondering van de Brabantse groep The Gathering die de uitersten van agressie en lieftalligheid muzikaal met elkaar probeert te verbinden, klonken de 'klassieke' bands alle eenduidig: of boos (Human Alert) of bombastisch (Thunderin' Hearts), of vrolijk (De Heideroosjes) of melancholisch (Crapjam).

Dat wil niet zeggen dat er op deze opnieuw uitverkochte Noorderslag geen goede optredens te zien waren. Binnen het eenmaal gekozen genre groeien de groepen. Van Dik Hout, voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Noorderslag, is inmiddels een innemende rockgroep die met flair de soms gedurfd emotionele teksten laat horen. De Amsterdamse Treble Spankers speelt stijlvast de zelfgeschreven surfsongs, waar de Marokkaanse zanger en buikdanseres niet meer veel aan toe te voegen hebben, en zanger Henk Koorn van Hallo Venray croont met verve.

Orphanage uit Utrecht trad buiten het metal-stramien door de zangeres die met hoge uithalen de schor gegromde zanger weerwoord geeft en door de pompende basgitaar die de muziek niet alleen dreigend maar ook nog dansbaar maakt. Het Groningse trio Benjamin B. viel op met een 'kale' bezetting en melodieuze maar stekelige popliedjes.

In het restaurant was de muziek met zang-in-dialect geprogrammeerd. Hier bracht het duo Höllenboer (van Busje Komt Zo) met uitgestreken gezicht en Twents bekakte stem de al even uitgestreken liedjes en speelde Reboelje mooie Friese folkrock, met uitwaaierende akoestische klanken. Ook hier was punk te horen, van de Drentse groep Skik, en er waren Limburgse smartlappen van 'troubadour' Gé Reinders.

Naast deze gezapige zaal bood de 'dansdoos' een wervelende aanblik. De muzikanten die zelf geconcentreerd achter de elektronische kastjes stonden kregen wel de zaal aan het dansen. Maar ook hier wordt het show-element steeds belangrijker. Bij de groep Ebo-Man bijvoorbeeld wordt saxofoon gespeeld en met bezwerende gebaren aan de knoppen gedraaid. De muziek bestaat voornamelijk uit luide shuffelende hip hop-ritmes met veel galm. Ook de Psychick Warriors Ov Gaia hadden succes, maar dan met op zware bassen gebaseerde dansmuziek.

De onderhoudendste zaal van Noorderslag '96 was de Nederhop-kelder. De opkomst van de Nederhop (hip hop met Nederlandstalige teksten) was de successtory van het afgelopen jaar. Allerlei rappers zijn er toe overgegaan zich in het Nederlands uit te drukken, zoals Zuid-Oost (uit Deventer), Ouderkerk Kaffers, West Klan (Osdorp) en White Wolf (Heerhugowaard). Rapper Extince had zelfs een hit met zijn nummer Spraakwater. Al deze nieuwe groepen waren in de kelder te zien.

De pioniers van de stroming, de Amsterdamse Osdorp Posse, kregen zaterdagavond de Popprijs '95 - 'je zou er bijna kapsones van krijgen', zei voorman Def P. Vergeleken met hun optreden in de grote zaal waren die van de beginnende groepen soms vooral een uiting van jonge honden-achtige dadendrang. De performance van rapper Zuid-Oost ging als een nachtkaars uit toen hij bij een improvisatie 'wc' liet rijmen op 'diarree'. En de drie rappers van West Klan keken elkaar steeds vragend aan wie de volgende frase moest afleveren.

Maar Ouderkerk Kaffers waren vrolijk onstuimig en vooral de nieuwe crew de Spacemarines maakten indruk. De Spacemarines zijn drie bulderende rappers, begeleid door een complete metal-band. De combinatie is heftig en afwisselend en werd door het publiek beantwoord met woest gespring.

De teleurstelling van het festival was het optreden van rapper Extince. Het was ook een beetje een gotspe: de enige Nederhopper die de hitparade haalt treedt in de Nederhopkelder aan met uitsluitend Engelstalig repertoire. Zelfs de hit Spraakwater werd overgeslagen. De liefhebbers dropen al snel af. “Ik kàn helemaal geen Engels,” merkte een van hen op.

    • Hester Carvalho