Océ blikvanger op rustig maar sterk Damrak

AMSTERDAM, 8 JAN. Océ van der Grinten was vanmorgen de blikvanger op een rustig, maar zeer positief gestemde Amsterdamse effectenbeurs. Aangevoerd door de fabrikant van kantoorapparatuur met multinationals als Philips en Shell in haar kielzog steeg de AEX-index van de belangrijkste fondsen met 5,67 punten tot een nieuw tussentijds record van 503,24 punten.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur noteerde de AEX nog altijd een plus van bijna 5 punten op 502,56 punten. Océ van der Grinten maakte voor het weekeinde bekend maakte dat over 1995 een netto winstgroei is gerealiseerd van 20 procent tot 108 miljoen gulden.

“De cijfers waren natuurlijk schitterend”, oordeelt een handelaar. “Tegen de toespraak van mijnheer Pennings (bestuursvoorzitter, red.) viel bovendien niets in te brengen.” De koers van het aandeel Océ steeg aanvankelijk met bijna zes gulden. Rond het het middaguur noteerde Océ nog altijd 4,40 gulden hoger op 108 gulden.

VNU, dat vorige week de snelste stijger was onder de hoofdfondsen, deed het opnieuw uitstekend. De uitgever kreeg er 2,70 gulden bij tot 241,70 gulden omstreeks het middaguur.

Bij aardige omzetten deden ook de financile waarden het vanmorgen goed. Topper was Fortis Amev dat 1,20 gulden steeg tot 108,60. ABN Amro boekte een winst van 40 cent op 75,70 gulden. Aegon kreeg er 70 cent bij op 72,50 en ING steeg 70 cent tot 109,30 gulden.

Een sterke stijger op de Amsterdamse beurs was ook het aandeel Koninklijke Olie, dat er 3,50 gulden bij kreeg op 230 gulden. Ook afgelopen vrijdag in New York waren de oliefondsen, die volgens sommige handelaren profiteren van de extreme koude in de VS, al in trek. Ook de andere internationals deden het goed. Philips steeg 1,50 gulden naar 63,40 gulden, KLM zeventig cent tot 57,40 gulden. Unilever won zestig cent op 232 gulden en Akzo Nobel twee kwartjes op 188,30.

Pakhoed ging vanmorgen opnieuw onderuit. Het aandeel in het haven-, transport- en opslagconcern leverde tachtig cent in op 42,70 gulden.

Op de Europese valutamarkten heeft de Amerikaanse dollar zich vanmorgen iets hersteld van de koersdaling van eind vorige week. Rond het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,6122 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6105 afgelopen vrijdag.

Handelaren brengen de bescheiden koersstijging in verband met de ontwikkelingen rond de overheidsbegroting in de Verenigde Staten. De Republikeinse oppositie heeft grote kritiek op het nieuwe begrotingsplan van Clinton, maar er is enig uitzicht op een doorbraak in de langdurige impasse.

Het pond sterling moest na de koersval van eind vorige week opnieuw omlaag, van 2,4995 gulden tot 2,4980. De Franse franc daalde van 32,705 gulden per honderd tot 32,680. De lire was iets hoger van 1,0190 gulden per duizend tot 1,0200.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio moest een stapje terug doen na de forse koerswinsten van vorige week. De Nikkei-index van 225 belangrijkste aandelen daalde met 105,45 punten ofwel 0,5 procent tot 20.563,58.

Handelaren signaleerden vooral onder de Japanse institutionele beleggers winstnemingen.