NK Schaatsen allround

De Nederlands kampioenschappen schaatsen allround was ook het toernooi van de negentienjarige junior Bob de Jong. De stayer uit Leimuiden verraste zaterdag al met een tweede plek achter winnaar Rintje Ritsma op de vijf kilometer (7.01,36).

Gisteren volgde er een krachtsexplosie op de tien kilometer die De Jong won in 14.23,25. In de laatste ronde perste de wereldkampioen bij de junioren er nog een rondje van 32.8 uit, daar waar de meeste anderen niet meer onder de 35 seconden kwamen. De Jong schreef zijn zege toe aan het feit dat Ritsma niet voluit wilde gaan in een nog lang seizoen. Kernploegcoach Henk Gemser sloot na afloop niet uit dat De Jong voor Nederland wordt afgevaardigd naar het eerste wereldkampioenschap afstanden (15/17 maart in Hamar). Mits de kwalificatie-eisen en de deelname aan het WK voor junioren (8/10 maart in Calgary) dat toestaan.

Ids Postma reed zijn eerste tien kilometer in twee jaar. De tijd die hij liet afdrukken (14.44,37) was goed voor een derde plaats. De Fries werd vorig jaar getroffen door de ziekte van Pfeiffer. Hij hoopt de komende weken nog meer inhoud te krijgen op de lange afstanden. Vooral op de vijf kilometer (7.04,91) verspeelde hij zijn kansen op de titel.

    • Erik Oudshoorn