'Londen behoudt rol in Hongkong'

HONGKONG, 8 JAN. De Britse minister van buitenlandse zaken, Malcolm Rifkind, heeft vandaag in Hongkong gezegd dat Londen ook na de overgang van de kroonkolonie naar China, medio volgend jaar, “verplichtingen” houdt ten opzichte van Hongkong, maar wat dat betekent voor eventuele inwoners van Hongkong die zouden willen emigreren naar Groot-Brittannië liet hij in het midden.

De Britse regering beschouwt de situatie in Hongkong de komende 18 maanden “als een van haar prioriteiten”, zo zei Rifkind, “maar de echte test van een geslaagde overgang zullen we pas daarna zien”.

Peking en Londen verschillen sterk van mening over de vorm die de democratie moet krijgen in Hongkong na 30 juni 1997. De Britse gouverneur, Chris Patten, heeft de invloed van de burgers in Hongkong de afgelopen jaren met directe verkiezingen sterk verhoogd en hij verlangt van de Chinese regering dat deze vergrote democratie na de machtsoverdracht blijft bestaan. Peking heeft echter aangekondigd dat de democratie in Hongkong in 1997 zal worden teruggeschroefd. Londen zal dan niets meer te zeggen hebben in Hongkong, zo heeft de Chinese regering gezegd. China zegt zich aan zijn belofte te zullen houden dat Hongkong na 1997 nog 50 jaar zijn eigen economische (kapitalistische) systeem mag houden.

Zonder van Peking te eisen dat de democratische instellingen blijven bestaan zei Rifkind vandaagdat zijn land “in de toekomst zeer nauw betrokken blijft bij Hongkong. De Brits-Chinese overlegstructuur zal tot het jaar 2000 blijven bestaan, zo kondigde de minister aan. Hij gaf evenwel geen hoop aan het grote aantal inwoners van Hongkong dat met een Brits paspoort op zak de kroonkolonie voor de overdracht wil verlaten. Londen heeft aan 50.000 functionarissen en hun gezinnen Britse paspoorten in het vooruitzicht gesteld, maar naar verwachting wenst een veel groter aantal van de zes miljoen inwoners de beschikking te hebben over buitenlandse papieren. Menige inwoner vreest dat de grote rijkdom in Hongkong na de Chinese overname zal afkalven. Rifkind reist morgen voor overleg met de Chinese regering naar Peking. (AP, Reuter)