KPN wil naar beurzen Londen en Frankfurt

ROTTERDAM, 8 JAN. Koninklijke PTT Nederland (KPN) wil dit jaar notering voor zijn aandelen krijgen op de toonaangevende Europese beurzen van Londen en Frankfurt. Daarmee zou het fonds meer internationale aandacht van institutionele en grote particuliere beleggers kunnen trekken.

Dat heeft bestuursvoorzitter ir. W. Dik gisteren bekendgemaakt op de nieuwjaarsbijeenkomst voor het KPN-management in Den Haag.

Het post- en telecom-concern is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en, sinds oktober vorig jaar, New York. Met extra noteringen in Londen en Frankfurt meent het bedrijf, naast betere verhandelbaarheid van zijn aandelen, ook opname te kunnen bereiken in de zogeheten Eurolisting. Daarin vermelde beursfondsen vormen een selecte groep ondernemingen waarvan de Europese effectenbeurzen koers- en andere informatie direct aan elkaar doorgeven, zodat niet aan elke beurs afzonderlijk hoeft te worden gerapporteerd.

Dik bevestigde gisteren de winstverwachting die KPN al bij publikatie van zijn halfjaarcijfers uitsprak: een duidelijke stijging van het netto resultaat ten opzichte van 1994. Toen bedroeg de netto winst 2,04 miljard gulden. De omzet van KPN (1994: 17,9 miljard) heeft een “bevredigende groei” beleefd.

Volgens de bestuursvoorzitter is KPN de afgelopen jaren bij verzelfstandiging, beursgang en tijdens opkomende concurrentie “meer dan overeind gebleven”. Na een periode waarin cultuurverandering en bedrijfsreorganisaties centraal stonden, is nu een fase van expansie ingezet. Bij PTT Telecom, in termen van omzet en winstbijdrage de grootste KPN-dochter, bleek dat vorig jaar door de deelneming in het Tsjechische telecombedrijf SPT. Telecom greep wel naast het beoogde belang in de Belgische zuster Belgacom. Onlangs kondigden PTT Telecom en Postbank aan samen multifunctionele chipkaarten te gaan uitgeven.

Aanhoudend forse groei realiseert PTT Telecom in mobiele telefonie, waarvoor het nu een half miljoen abonnees telt. Het aantal 'vaste' aansluitingen steeg tot meer dan 8 miljoen. Een jaar na introductie werd de honderdduizendste 'buzzer' (semafoon zonder abonnement) verkocht.

PTT Post, qua personeel de grootste KPN-dochter, breidde vorig jaar onder meer uit door overname van de distributiebedrijven Dentex en Colandel. Postkantoren BV, voor 50 procent van PTT Post, staat op het punt de Bruna- en Boekelier-ketens over te nemen.

Koninklijke PTT Nederland richtte een jaar geleden dochterbedrijf KPN Kabel op voor exploitatie van kabelnetten voor radio- en televisiesignalen en voor telefonie. Kabeldochter Casema werd daarin ondergebracht. Door overnames van de Britse kabelbedrijven Telecential en ComTel IVS en uitbreidingen in Polen en Tsjechië was vorig jaar sprake van sterke groei, aldus KPN.