Israel wapent zich tegen wraak van Palestijnen

TEL AVIV, 8 JAN. Israel heeft gisteren uit angst voor Palestijnse wraakacties na het uit de weg ruimen van de 'meester-terrorist' Yehiya Ayyash de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever voor onbepaalde tijd afgegrendeld.

Leger en politie zijn in hoge staat van paraatheid gebracht om de binnenlandse veiligheid te garanderen. Een speciale politie-eenheid van 400 man is gevormd om aanslagen in autobussen te voorkomen.

Leiders van de moslim-fundamentalistische groepen Hamas, waartoe Ayyash behoorde, en Islamitische Jihad hebben het afgelopen weekeinde gezworen de moord te wreken. Israel neemt deze dreigementen zeer ernstig op.

Volgens een opiniepeiling in de krant Yediot Ahronot steunt 87 procent van de Israeliërs de moord op Ayyash. Maar ondanks het opvallende succes van de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, die hem met een langs elektronische weg tot ontploffing gebrachte draagbare telefoon doodde, vragen Israelische commentatoren zich af of Jeruzalem het moment van deze aanslag wel goed heeft overwogen. “Waarom is hij aan de vooravond van de Palestijnse verkiezingen (20 januari) vermoord? Die zijn zowel voor Israel als het Palestijnse zelfbestuur van het allergrootste belang in verband met het vredesproces”, merkte de militaire commentator van Yediot Ahronot gisteren op. “Waarom nu, terwijl Hamas bij de Palestijnen op een dieptepunt stond en zich daarom verplichtte de verkiezingen niet in de war te sturen?” In dit artikel wordt het gekozen tijdstip voor de aanslag even mysterieus genoemd als de aanslag zelf.

De politieke commentator van Ma'ariv schreef dat de actie tegen Ayyash in het hart van Gaza vernederend is voor de Palestijnse leider Yasser Arafat en diens autoriteit aantast. “Is de schade niet groter dan het nut”, vroeg Ma'ariv zich af. Woordvoerders van het Palestijnse zelfbestuur zijn ziedend dat Israel vlak voor de Palestijnse verkiezingen de moslim-fundamentalistische oppositie tegen het vredesproces in de kaart speelt en Arafat zo in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd.

De veroordeling van de aanslag door woordvoerders van het Palestijnse zelfbestuur neemt in Palestijnse fundamentalistische oppositiekringen de verdenking niet weg dat de Israelische en Palestijnse geheime diensten tegen hen samenspannen. Arafat heeft er een etmaal over gedaan om de aanslag te veroordelen. Tijdens een bezoek aan het dorp Dura bij Hebron op de Westelijke Jordaanoever gisteren beschuldigde hij Israel ervan “de held Ayyash op Palestijnse bodem te hebben vermoord”. Volgens Arafat zijn operaties van Israelische geheime agenten in gebieden die in handen zijn van het Palestijnse zelfbestuur in strijd met de autonomie-akkoorden.

Uri Or, de voorzitter van de Israelische parlementscommissie voor buitenlandse zaken en defensie, heeft gisteren nadrukkelijk gezegd dat ieder moment om zo'n gevaarlijke terrorist van het kaliber van Ayyash te doden goed is en dat deze overweging boven alles gaat. “Het gaat in de allereerste plaats om de veiligheid van Israelische burgers”, zei hij. Overigens zei hij gisteren niet te denken dat de aanslag op Ayyash tot uitstel van de Palestijnse verkiezingen zal leiden, hetgeen ook de opvatting van Palestijnse woordvoerders is.

De vermoorde premier Yitzhak Rabin heeft op het hoogtepunt van de door Ayyash georganiseerde zelfmoordaanslagen op en in Israelische bussen de Shin-Bet opdracht gegeven Ayyash en zijn groep uit de weg te ruimen. Gisteren zei Rabins weduwe Lea dat het haar speet dat haar man de dag van de dood van Ayyash niet heeft mogen beleven.

De Israelische media behandelen de moord als een gebeurtenis van groot nationaal belang. In de kranten verschenen gisteren de foto's van de 67 door het toedoen van Ayyash gedode Israeliërs met uitingen van blijdschap van overlevenden van deze aanslagen over de “dood van deze kwade geest”.

    • Salomon Bouman