Internist uit ziekenhuis gezet wegens conflict

UTRECHT, 8 JAN. Het ziekenhuis Overvecht in Utrecht heeft de samenwerking beëindigd met een internist nadat deze had geweigerd alternatieve behandelingen van diabetici protocollair vast te leggen. De internist vertrekt per 1 april bij de aan het ziekenhuis verbonden kliniek, het Diabetes Centrum Nederland in Bilthoven. Hij heeft aangekondigd een praktijk als natuurarts te beginnen.

De inspecteur voor de gezondheidszorg in Utrecht, J. Remmen, overweegt in afwachting van een nader onderzoek een klacht in te dienen bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de inspecteur was de basis-diabeteszorg van de internist secundair gemaakt aan de alternatieve behandelwijzen. Ook kreeg de inspecteur een klacht van een collega-arts over een slechte behandeling van een jonge diabetespatiënt. De patiënt zou als gevolg van de alternatieve behandeling een verhoogde kans hebben gelopen op afwijkingen in nieren en het netvlies.

In het Diabetescentrum worden ongeveer drieduizend vaste patiënten geholpen met een uitgebreidere behandeling dan in gewone ziekenhuizen gebruikelijk is. De behandeling voorziet in extra zorg, regelmatige check ups en psychosociale begeleiding. Er werken twee internisten. Het centrum werd twee jaar geleden op verzoek van het ministerie van volksgezondheid door het ziekenhuis Overvecht overgenomen van het failliet gegane ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven.

Het ziekenhuis Overvecht wil het centrum zeker behouden. Directeur M. Klomp van het ziekenhuis Overvecht spreekt van een “veelbelovende aanpak”. Het is het enige aparte diabetescentrum in Nederland.