Intel weer fout met Pentium-chip

De Amerikaanse halfgeleiderproducent Intel heeft toegegeven dat sommige van zijn computerchips niet zo snel werken als in de technische gegevens is vermeld. Het gaat om de Pentium-chips van 100 MHz en meer die vanaf 1 september vorig jaar op de markt zijn, en om de Pentium Pro-chip, die het op 1 november vorig jaar introduceerde. De werkelijke snelheid is in sommige gevallen 10 procent lager dan is opgegeven.

Intel-directeur Fred Pollack heeft eind vorige week in een verklaring laten weten dat “het ons werkelijk zeer spijt”.

In 1994 kwam Intel met zijn Pentium-chip in opspraak omdat die fouten maakte bij ingewikkelde berekeningen. Intel probeerde dit eerst af te doen door te zeggen dat de kans op fouten maar zeer klein was, maar uiteindelijk besloot het bedrijf de falende halfgeleider zonder kosten voor de gebruiker te vervangen.